ISTINE O TEŠANJSKOJ PRIVREDI

Svjedoci smo stalne i  stalne priče, možda i najmanje na lokalnom nivou, a najviše na tzv. državnom,  kako se neki pojedinci u vlasti hvale i ponose tešanjskom privredom i tešanjskim privrednicima. Ne bi to bilo ništa sporno, čak šta više bilo bi to možda i poželjno, da ti pojedinci, te uspjehe i zasluge ne pripisuju isključivo i jedino sebi. I ne samo što to pripisuju sebi, nego postavljaju stvari da ako oni evntualno ne bi bili na listi za državni parlament onda bi došla u pitanje uspješna tešanjska privreda. Vjerovatno se rukovodeći onom starom “da stotinu puta ponovljena laž postaje istina”, ova laž se pokušava “proturiti” kao istina. Veoma je važno naglasiti  svima u Bosni i Hercegovini da aktuelni tešanjski uspjeh i prosperitet, hvala Bogu, nije pupčanom vrpcom vezan za politiku, a još manje za nekog pojedinca u politici, jer bi tada, ovaj uspjeh i prosperitet, bio u opasnosti da se i sa najmanjom promjenom odnosa na bh političkoj sceni i odlaskom sa političke scene nekih pojedinaca dovede u pitanje cijeli uspjeh i prosperitet.

U nekoliko navrata smo pisali, a to vrlo dobro znaju i svi stanovnici općine Tešanj, ali i poznavaoci prilika u Tešnju da “uspjeh” tešanjske privrede leži  u preduzetničkoj inicijativi, energičnosti i inovativnosti koja, za razliku od drugih sredina, nije čekala ništa od “države” (ne važno da li pod pojmom države podrazumjevamo lokalnu vlast ili veće nivoe), nego je radila i gradila, borila se sa zamršenim administrativni preprekama i nadležnostima, između općine, kantona, federacije i države, i tako u krug.

Lokalni vlastodršci, da ne kažemo lažovi, mogu ako žele da ističu svoje zasluge u podaničko-stranačko-rođačko-prijateljskom zapošljavanja u javnim preduzećima i javnim ustanovama. I to bi, zapravo, potpuno i jedino odgovaralo stvarnoj istini. Međutim, oni to znaju spočitavati većim nivoima vlasti, što može biti i  sasvim ispravno, ali pri tome je potpuno neiskreno, zlonamjerno ili da kažem licemjerno isto to raditi na lokalnom nivou, odnosno tamo gdje imaju stvarni uticaj.  Sasvim otvoreno bi se moglo reći da su neki lokalni čelnici, svojim decenijskim prisustvom u vlasti, doprinijeli da se zbog njihovog angažmana, njihove manipulacije ili njihovih nerealnih ambicija i loših procjena o Tešnju pronese i loš i ružan glas, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i izvan Bosne i Hercegovine, i gle apsurda, oni su baš ti prvi u ispiranju mozgova cjeloukupnoj javnosti. Neko reče: “da nije žalosno i tragično, bilo bi smiješno”. Dakle, ponavljamo, nije pravedno i nije korektno da se tuđe zasluge, tuđi rad, trud, znoj, prisvaja za sebe, a da se pri tome svjesno svoji vlastiti neuspjesi guraju pod tepih. Bilo bi dobro da oni koji ponavljaju laži o svojim zaslugama, konačno se okušaju u privredi, u realnom sektoru, u svom vlastitom biznisu, i da pokažu da mogu i umiju da zarađuju makar za sebe bez državnih plata i paušala.

Do tada, dok to ne urade, oni trebaju da šute.

Mr. sci Haris Sejdić dipl.ecc

O Haris Sejdi?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *