Dozvola za izvoz piletine u EU šansa je za cijelu BiH

 

Maid Jabandžić, direktor Mesne industrije Madi

Kompanija Madi iz Tešnja jedna je od četiri bh. kompanije koje su dobile dozvolu za izvoz piletine iz BiH na tržište Evropske unije (EU). U ovoj kompaniji ne kriju zadovoljstvo prije svega jer su u kratkom roku ispunili sve procedure za dobijanje ove dozvole.

Mi smo najbrže rastući brend u regionu u ovoj branši. Svake godine u proizvodne pogone i ostalu infrastrukturu investiramo najmanje deset miliona KM. Sve što zaradimo to i reinvestiramo, pa čak nekada uzmemo i kredite. Naši proizvodni pogoni su najsavremeniji i u potpunosti novi i to je jedan od razloga što smo brzo implementirali sve procedure za dobijanje dozvole za izvoz u EU

kažeMaid Jabandžić, direktor kompanije Madi.

Nova upošljavanja

Prema njegovim riječima, dobijanje ove dozovle svakako će pomoći u povećanju proizvodnih kapaciteta što će automatski značiti i nova upošljavanja.

Da budem iskren, trenutno nam je u fokusu Hrvatska zbog blizine, a onda i dalje u Evropsku uniju. Javlja nam se jako puno firmi, gotovo svaki dan po jedna, iz zemalja EU-a koje žele raditi s nama. Osim toga, zbog ratnih dešavanja puno je naših ljudi napustilo BiH i otišlo u zemlje Evrope gdje su ostvarili zavidne karijere, imaju svoje firme gore, pa samim tim i poznanstva i određene pozicije u društvu. Oni se, također, javljaju s idejama i poslovnim prijedlozima što planiramo iskoristiti

kaže Jabandžić

Ističe da su bili i na Sajmu hrane u Kölnu gdje su ostvarili određene kontakte s poslovnim ljudima iz Evrope. Kaže da  to žele iskoristiti kako bi povećali izvoz mesa, ali i proizvodne kapacitete. I pored svega on kaže da ne voli poslovnu euforiju, te da je pobornik stare izreke „prvo škoči, pa reci hop“.

Siguran sam da će nova situacija pomoći kompaniji Madi, lokalnoj zajednici, ali i Bosni i Hercegovini. Mi ćemo se za to boriti, jer nismo pasivni. Uvijek idemo dalje, prema kupcima i tržištu. Nedavno smo radili projekciju plana za narednu godinu i zahvaljujući izvoznoj dozvoli on je značajno veći u odnosu na ovu godinu. Nadam se da ćemo sve i realizovati

naglašava Jabandžić.

On kaže da neće biti kvota za izvoz piletine u EU, te da će se moći izvoziti neograničene količine.

Postoje kvote kod uvoza u BiH, ali očekuje nas liberalizacija uvoza što svakako želimo iskoristiti kako bismo povećali proizvodnju i ostvarili još veći rast. Ja kažem da je uspješan poslovni čovjek samo onaj koji neku poslovnu nepriliku pretvori u svoju proliku i šansu.

Kompanija Madi piletinu izvozi tek četiri godine i ostvaruju 11 posto od ukupnog prometa. Jabandžić kaže da je budući rast ove kompanije u vezi direktno s izvozom.

Najveći proizvođači

Ova tešanjska kompanija trenutno zapošljava oko 500 radnika i postoji 28 godina. Kao i većina kompanija u BiH krenuli su od trgovine pa su s vremena na vrijeme mijenjali smjerove djelovanja. —Sada smo najveći proizvođači piletine u zapadnom Balkanu i ove godine ćemo proizvesti 13 miliona pilića poručuje on.

Finalna proizvodnja i dio primarne proizvodnje koncentrisan je na Tešanj. Madi ima oko 150 kooperanata i svi oni su u krugu od stotinu kilometara od Tešnja.

Glavni biznis kompanije Madi je svježa i smrznuta piletina, odnosno 82 posto proizvodnje, dok je ostalih 18 posto, a to nije mala cifra jer se radi o 4.000 tona, prerađevine i polutrajni proizvodi. Obim proizvodnje Madija je izuzetno veliki, pa ovih 18 posto možda zvuči malo, ali kada uporedite 4.000 tona s drugim, onda vidite ustvari koliko je značajno ovih 82 posto proizvodnje – kaže Maid.

Kada je u pitanju izvoz, koncentrisani su na Crnu Goru, Makedoniju, Srbiju, a trenutno se pripremaju za Kosovo, te tržište Evropske unije.

visitbih.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *