Radio ZOS uz pomoć Otvorene mreže pokreće akciju pomoći porodilištu u Općoj bolnici Tešanj

Batko: “Pozivam sve one koji nas slušaju na svim frekvencijama Radija OTVORENA MREŽA, pozivam sve one koji nas gledaju putem televizije TV1 da sa 2 KM pozivom na broj telefona 17030, pomognemo klince iz Tešnja. Porodilištu u bolnici Tešanj hitno je potreban topli krevetić, a čija cijena iznosi od 15 do 20 hiljada KM. Pomozimo našim klincima jer na njima svijet ostaje..”

Naime, dr. Larisa Mešić Đogić, specijalista ginekologije i akušerstva, uposlenik Ginekološko akušerskog odjeljenja OB Tešanj je u jutrošnjem gostovanju u emisiji Udri muški, apelovala za pomoć nabavke toplog stola koji je hitno potreban za naše klince.

Opšta bolnica  Tešanj gravitira 4 općine, kao korisnici zdravstvenih usluga, a time i porodilišta: Općina Tešanj, Doboj Jug, Usora i Maglaj u prosjeku oko 100.000 stanovnika.

Porodiliste tešanjske bolnice  spada u porodilište I ranga, godišnje obavi  preko 400 porođaja i u mogućnosti su zbrinjavati  terminsku novorođenčad tj. od 37 nedjelje trudnoće.

Prijevremeni porođaji obavljaju  kao ” transport in utero”  ili ako su prinuđeni takav porođaj završiti, nažalost,  bez transportnog inkubatora,  u pratnju novorođenčeta šalju babicu sa odjela ,te ostaju samo sa jednom sestrom.

Opšta Bolnica  Tešanj nema Neonatologa, odnosno pedijatra koji je specijaliziran da zbrinjava novorođenčad, nego se sav proces reanimacije svodi na Porodilište uz koordinaciju dežurnog pedijatra i anestetičara.

Topli stol koji je  neophodan ovom porodilištu, nekada je bio na ovom odjelu, ali menadžent očigledno  nije shvatao njegovu važnost,te nije servisiran i zavrsio je od prije 2 god. na otpisu starih stvari u ustanovi.

Takođe, Odjel nama centralni kisik, nema kontinurani monitoring, ali imaju ono što je improvizovano da bi mogli obavljati svoj posao.

Oni su istinski heroji u bijelom ili u zelenom kada zatreba,jer sama organizacija carskih rezova ili bilo kakvog hitnog stanja koje se završava u operacionoj sali je na tom istom dezurnom ginekologu.

Uplate možete izvršiti na račun Otvorene mreže: 140 101 00220918 80, svrha doznake za Porodilište Tešanj. Uplate putem paypal-a: [email protected].

zosradio/udrimuski.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *