Vlada ZDK i Općina Tešanj će finansirati rekonstrukciju krova Čarši džamije u Tešnju

Nakon jučerašnjih nemilih događaja koji su zadesili općinu Tešanj, a koji su bili prouzrokovani vremenskim nepogodama tačnije olujnim udarima vjetra, danas je Općinu Tešanj kao i neke od objekata koji su materijalno oštećeni posjetila delegacija Vlade ZDK. Samu delegaciju je predvodio premijer Miralem Galijašević, a prisutni su bili i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mensur Sinanović, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ovog kantona Himzo Smajić i direktor Kantonalne uprave CZ ZDK Džavid Aličić. Delegaciju je primio Općinski načelnik Suad Huskić i Mensur Saletović pomoćnik načelnika Općine Tešanj za CZ. Nakon kratkog upoznavanja delegacije ZDK sa trenutnim stanjem na prostoru Općine Tešanj delegacija je posjetila Ferhad-begovu džamiju (Čarši džamija) gdje su ih primili predstavnici MIZ Tešanj.

Vijest o rušenju munare je svakako obilježila jučerašnji dan ne samo na području Kantona nego cijele BiH. Prema riječima glavnog imama MIZ Tešanj Fuad ef. Omerbašića jučer su poduzete određene mjere te je kazao slijedeće:

”Pa evo nakon svega onoga što smo doživjeli  i proživjeli na jučerašnji dan, mi uz Božiju pomoć idemo dalje. Mi smo uradili ono što je do nas. Dio džamije koji je oštećen, zaštitili smo i evo hvala Bogu jutros smo ulazili u džamiju, nema unutra tragova vode, snijega što je danas vidljivo kad se pogleda vremenska prognoza Jučer je s nama bio zenički muftija doc.dr. Ejub ef.Dautović koji je ispred IZ došao da vidi šta je to što je potrebno da se uradi u datom trenutku i naravno da da podršku svemu onome što MIZ Tešanj čini. Nakon toga imali smo iz Zavoda za kulturno-historijsko nasljeđe Azru Aličić i Dženanu Šaran, gdje smo usaglasili tokove koji oni trebaju da oni urade, a i mi i s te strane to ide svojim tokom. Jutros smo imali kontakt s njima i ako Bog da očekujemo njihov zapisnik i korake koje ćemo učiniti u narednom periodu. Naravno, sve ovo radimo i uz prisustvo Vakufske direkcije tako da smo stalno u kontaktu što bi rekli sa ljudima kojima ova džamija zajedno sa njezinim minaretom isto tako znači nešto, ne možda u onom obliku u kojem to znači nama Tešnjacima, ali zasigurno u onom obliku i smislu da su vodili cjelokupan projekat rekonstrukcije Čarši džamije, da su željeli da ona ako Bog da slijedeće godine ugleda svjetlo na način na koji je to bilo i predviđeno..”

Vijest o rušenju minareta pogodila je mnoge vjernike, te su već mnogi od njih ponudili svoju pomoć.

”Mi nismo nikome uputili poziv, a imamo već iz Odžaka, Sarajeva kao i iz drugih mjesta ljudi koji jednostavno šalju zahtjev u smislu  da stoje na raspolaganju kada je u pitanju obnova minareta Čarši džamije. Ja se nadam da ćemo mi uspjeti to završiti predviđenim planom i programom, tako da zaista onaj ko hoće da učini hajr može učiniti, a onaj ko neće ili nije u prilici dobro bi bilo da čini dovu Allahu dž.š. da to bude hairli. Mi se nadamo da će ovaj projekat preuzeti direkcija vakufa Turske i da ćemo ako Bog da kako je bilo i planirano 2018. imati završen projekat Čarši džamije.” – kazao je danas za ZOS radio Fuad ef.Omerbašić.

Naravno pomoć Vlade ZDK i Općine Tešanj neće izostati kada je u pitanju ovaj vjerski objekat.

”Obišli smo džamiju gdje je srušena munara i razgovarali smo o prioritetu sanacije. Općina Tešanj i Vlada ZDK će zajedničkim snagama finansirati rekonstrukciju krova džamije i to je iznos od oko 80 hiljada KM.” – rekao je Miralem Galijašević, premijer ZDK.

O planovima za rekonstrukciju od Fuad ef.Omerbašića smo saznali da se nadaju dobrim vremenskim prilikama kako bi se izvršila sanacija krova kao i objekat privatnika koji je oštećen prilikom pada munare te je dodao slijedeće: ”Evo mi smo sinoć do kasno radili da bi zaštitili ono što se da zaštiti. Danas slobodno možemo kazati i da smo radosni što smo uspjeli da sačuvamo unutrašnjost Čarši džamije.”

Interes kako institucija vlasti tako i građana je izuzetno velik kako bi se riješilo ovo pitanje.Za nadati se da će Čarši džamija shodno planovima ponovo zablistati u punom sjaju naredne godine i donijeti ponovo osmjeh na lica svih Tešnjaka.

Rifa Vilašević/zosradio.ba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *