ČAS LEKTIRE KOD NAŠIH MATURANATA (JEZIČKI SMJER)

Bulgakovljev “Majstor i Margarita” je roman sa složenom strukturom. Radnju čine tri toka koja se sastoje od moskovskog književnog života, zatim priče o Ponciju Pilatu te opisa čisto fantastičnih događaja. Tri radnje sve vrijeme se isprepliću i ponekad ih je nemoguće razdvojiti.

Za razumijevanje djela posebno je važno prvo poglavlje u kojemu se javlja profesor Woland, Sotona koji ulazi u polemiku s pjesnikom Bezdomnim i urednikom Berliozom, a razgovaraju o postojanju Sotone i Boga. U tom poglavlju daje se nagovještaj sljedećih fantastičnih događanja putem neobične smrti urednika Berlioza.

Taj početak i diskusija o pitanjima o kojima polemišu Berlioz i Bezdomni, pokrenuli su naše jezičare u kreativnom smjeru i oni su od običnog časa lektire, svoju učionicu pretvorili u Moskvu i uz malo rekvizita radnju romana prenijeli u razred. Sve je to bio dio priprema za ogledni čas koji su zajedno sa svojom profesoricom Amirom Solo iznijeli pred publikom, tj. profesorima koji su došli da pogledaju ovaj čas. Diskutovali smo o univerzalnosti djela i o aktuelnosti određenih tema koje pokreće Bulgakov, glumili, učili i pri tome se lijepo zabavili.

[print_gllr id=5890]

O Gimnazija Musa Cazim Catic