NOĆ FOLKLORA: MEMORIJAL “Smajo Dubravac”

Večeras, u subotnje veče, 27. januara 2018. godine u punoj dvorani Doma kulture u Kraševu, u organizaciji MZ Kraševo i KUD-a „Behar“ Tešanjka, održano je veče folklora u spomen članu KUD-a „Behar“ Tešanjka Dubravac Smaji, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći, 24. januara 2016. godine, vraćajući se sa probe folklora.

„Ovo je drugi memorijal, koji će prerasti u svakogodišnje sjećanje na našeg Smaju“- kazali su to danas pri polaganju cvijeća na mezar mu, i večerašnjom igrom, svi njegovi drugari i drugarice iz KUD-a.

Ladica Behara

Zažmurim. Često zažmurim.
I tu u bezimenoj tami vidim oči – tamne, tople i oštre, vesele, pogledi puni života.
I odjednom odu. Sklonu se.
Sanjam. Sanjam oči kojih više nema.
Sanjam kako me zovu da zaigram „sandžačko“, pa „leskovačko“, te „imljane“, da se damo ritmu i mladosti. Mladost, što se prerano izgubi. Ta ladica, našeg Behara, što otpade, sinulih snova. Nosi me taj pogled zatvorenih očiju, nosi me dalje i tu u tami sna vidim sve nas, i sve naše želje i sa osmjesima igramo kao jedan, dok na binu iznose tvoje neostvarene želje, izgubljena ladico našega Behara, i čekaš – ah, taj aplauz.
Behar i ti – nerazdvojivo, a razdvojeno.
Osjećamo se nepotpuni. U kolu praznina, a sa nama si i večeras, u svakom našem koraku i u svakoj našoj šari.

Muminović Sumeja, članica KUD-a

 

 

 

FA „Bosanski sevdah“ Kraševo i KUD „Behar“ Tešanjka čarali su večeras binu i brojnu publiku svojom etno-šarom i pokretom: igrama centralne Bosne – Điđa, igrama iz Krajine, tešanjske igre, Imljani – pravoslavne igre okoline Travnika, sarajevske igre, igre iz Sandžaka, igre iz Leskovca, te Bugarka. Smjenjivale su se generacije iz kola u kolo, drugi i prvi ansambli, i svaki put u novom etnoruhu i novim muzičkim ritmovima, da bi dvosatno veče folklora pečatio raskošnom igrom i izgledom prvi ansambl leskovačkom igrom. Zaista je bilo sjajno i bajno večeras u Kraševu.
Iza večerašnje spomen večeri svojom podrškom su stali: MZ Kraševo, Općina Tešanj, Mepromex Tešanjka, Caffe Bagram Tešanjka, Tešanjski Dijamant, Smart Tv.
Gosti večeri su bili: Krstina Jakopiček, KUD „Cret“ Bizovac, Republika Hrvatska i Izet Musić, KUD „Friedrichshafen-Sarajevo“, Njemačka.
Za poruku i pouku treba uzeti, da i samo jedan kratak život, kakav je bio Dubravac Smaje, može biti za ponos prodici, drugarima, KUD-u, školi, mjestu. Hvala mu i lijepi mu rahmet!

Tešanjka, 28.1.2018. godine
Kemal Ljevaković

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *