ŽKK Tešanj treći u Europi

ŽKK – KK Tešanj je i ove godine zabilježio zapažen nastup na jednom od najvećih europskih turnira za mlade košarkaše i košarkašice “Basketball Wien 2018”, koji je održan u Beču, u Austriji od 26. do 31. marta 2018. godine.

Našem klubu je ovo treći nastup na ovom eminentnom turniru, za 4 godine otkako je klub i formiran. Ove godine smo na ovom turniru, koji je FIBA prošle godine proglasila najperspektivnijim turnirom za mlade košarkašice i košarkaše u Europi, nastupili sa svoje 3 selekcije: 2 ženske (U-13 i U-16) i 1 muškom selekcijom (U-18).

Najmlađa selekcija (U-13) je takmičenje završila u grupnoj fazi, sa tri poraza, ali svakako da nastup na ovom takmičenju predstavlja veliko iskustvo za ovu selekciju.

Muška selekcija (U-18) je kao najbolja trećeplasirana ekipa u grupnoj fazi prošla među 16 najboljih, gdje je zaustavljena od ekipe “Basket Flames” iz Austrije.

Najbolji rezultat je ponovo zabilježila ženska U-16 selekcija, koja je zauzela 1. mjesto u grupnoj fazi, te u nastavku takmičenja dospjela do polufinala! Nažalost, u polufinalnoj utakmici izgubila je od ekipe “BJBS Jugla” iz Latvije rezultatom 68:31, koja je u finalu i osvojila turnir.

Želimo napomenuti da je ista selekcija i na prošlogodišnjem turniru zauzela visoko 6. mjesto, tako je ovo odličan rezultat, plasman među četiri najbolje ekipe u kadetskoj konkurenciji, i sigurno će predstavljati dodatni motiv našim mladim košarkašicama, za postizanje još boljih rezultata.

Još jednom želimo zahvaliti svim našim sponzorima i obećati im još veće uspjehe u budućnosti.

BUDI I TI DIO TIMA!

O ŽKK Tešanj