Bosna i Hercegovina i preduzetništvo

Bosna i Hercegovina je među državama sa najmanje registrovanih preduzeća po glavi stanovnika. Dok u razvijenim zemljama svijeta mala i srednja preduzeća (MSP) čine preko 90% ukupne ekonomske aktivnosti zemlje i proizvode oko trećine bruto domaćeg proizvoda ili čak do polovine bruto domaćeg proizvoda, u Bosni i Hercegovini nažalost, nije takav slučaj. Mala i srednja preduzeća (MSP) u BiH nisu dovoljno sistemski podržana kako bi se veći broj njih osnažio i počeo zapošljavati veći broj ljudi. Privrednici iz malih i srednjih preduzeća često osjećaju da su prvi na meti od strane “države” kada je riječ o većim nametima, raznima taksama, restrikcijama u poslovanju, itd. Svaki privrednik-poslodavac na 100 KM koje daje radniku daje 73 KM državi, odnosno raznim poslanicima, parlametnima, domovima naroda, kantonima, ministrima, pomoćnicima, jednom riječju “budžetlijama i lezihljebovićima” koji ovu državu vuku na dno.

Ulaganje u preduzetništvo je podržavanje novih firmi, ali i podrška postojećim firmama u proširenju biznisa od strane države. Ulaganje u preduzeništvo je smanjeje javnog sektora, smanjenje korisnika budžetskih sredstava, smanjenje administracije na raznim nivoima vlasti, smanjenje nameta i raznih poreza, a ne povećanje. Olakšavanje a ne otežavanje preduzetništvu. U BiH se mladi ljudi danas jednostavno boje pokrenuti vlastiti samostalni biznis. Kako i odakle da nabave potrebna sredstva za osnivanje firme? Kako da održavaju vlastiti biznis do momenta kada biznis počne vraćati novac? Kome da se obrate kada imaju proceduralnu ili poslovnu dilemu ili problem ? Kako će vratiti bankarske kredite ukoliko njihov biznis ne daj Bože propadne? Šta da urade kad im se natovare silne inspekcije? Naša država se nalazi na 99. mjestu od 138 zemalja po globalnom indeksu preduzetništva za 2017. godinu Instituta za globalni razvoj i preduzetništvo. BiH ima jedan od najmanjih udjela u broju malih i srednjih preduzeća po glavi stanovnika, prema podacima iz Analize opterećenja privrede u BiH. Odavno je bilo potrebno početi “što prije” raditi na osnaživanju mladih i ostalih kategorija društva za pokretanje biznisa dajući im finansijsku i savjetodavnu podršku u prvim godinama poslovanja. Mladim ljudima trebaju i informacije o grantovima za mlade preduzetnike, edukacija, subvencije za najam prostora, subvencije za namete i sve ovo u većem obimu nego što to imamo danas. Danas, nažalost, veze i vezice se traže prilikom zaposlenje u javno preduzeće ili ustanovu, nebitno da li se radi o zapošljavanju u telecom operater ili komunalno preduzeće. Zašto je to tako ? Zato jer preduzetništvo nije podsticano, naprotiv, gušeno je. Ideal koji je nametnula vladajuća oligarhija se ogleda u tome da svi teže da budu na državnim jaslama, po mogućnosti beskonačni broj mandata. I pri tome iz ugodne pozicije “budžetlije” se pametuje kako u privredi treba uraditi ovo, ono ili ovako ili onako.

P. S. Pozivam sve koji su na budžetu da ukoliko se smatraju spremnim, sposobnim, vještim i pametnim da napuste svoje budžetsko sklonište i krenu u biznis, i po mogućnostima pokažu svima kako se može i bolje i više i efikasnije. Do tada neka šute

Mr. sci. Haris Sejdić, dipl.ecc

O Haris Sejdi?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *