23. godisnjice od Obnoviteljske skupštine OO SDP BiH Tešanj

Prijem kod Prijem kod predsjednika OOSDPBiH Tešanj
Prijem kod predsjednika OOSDPBiH Tešanj

Događaji na kraju dvadesetog stoljeća na svjetskoj geopolitičkoj sceni dramatično su se odrazili na Bosnu i Hercegovinu.

Velikodržavne politike naših susjeda, sa istoga i zapada, su planirali podjelu i nestanak BiH. U toj namjeri su, u sprezi sa unutarnjim retrogradnim, nacionalističkim  snagama izvršili brutalnu agresiju na BiH, članicu UN i priznatu od mnogih europskih i drugih Država.

U vremenu neposredne ratne opasnosti; rukovodstvo SDP BiH, na čelu sa dr. Nijazom Durakovićem odlučuje „zamrznuti“ političko-partijsko djelovanje uz poziv svih građana BiH, patriota u Front za odbranu Domovine.

Međutim, formiranjem stranačkih vojska i paravojnih formacija razbijen je jedinstveni Front i sve više postoje tendencije etničke podjele BiH, a time i njen nestanak.

U konsolidaciji tih odnosa, Predsjedništvo BiH napuštaju članovi iz reda srpskog naroda, odnosno SDS, a mjesto u Predsjedništvu BiH zauzimaju članovi iz srpskog naroda iz SDP BiH.

Prijedlogom članova SDP, Predsjedništvo BiH donosi poznatu Platformu kojom se definišu ciljevi odbrambeno-oslobodilačkog rata i političko-pravnog uređenje Države.

SDP odlučuje da se obnovi političko organizovanje i djelovanje, gdje god je moguće, pa tako i u Tešnju. Za povjerenika SDP u Tešnju je imenovan rahmetli Smajil Galijašević, koji je je sa Izborne liste SDP, na Izborima 1990. uspio aktivirati rahmetli Jasmina Smailbegovića, dr. Esada Mulabećirovića, i Saliha Brkića, kao Inicijativni odbor.

Od 13. decembra 1994. godine do 29. aprila 1995. godine izvršene su sve pripreme i stvorene pretpostavke za Onoviteljsku skupštinu OO SDP BiH Tešanj, na kojoj učesvuje 61 član i 12 gostiju.

Krenulo se na teren i putem povjerenika, formiranje mjesnih organizacija.

Uporedo se vodila aktivnost i na formiranju organizacija u Doboju i Tesliću, sa aktivistima Vesnom Seljubac i rahmetli Muratom Kopićem.

Na 23. godišnjicu želimo se sjetiti svih naših drugarica i drugova koji su dali svoj doprinos u organizaciji SDP BiH i odati poštu poginulim i umrlim.

Tim povodom u subotu, 28. aprila, upriličen je prijem za učesnike Obnoviteljek skupštine, a potom posjeta mezaru rahmetli Smajla Galijaševića uz polaganje cvijeća i odavanje dužne pošte.

Za ove 23 godine OO SDP BiH Tešanj izrasla je u jednu od najorganizovanijih općinskih organizacija u BiH i u stalnom je jačanju u svakom smislu.

 

                                                                                           Komisija za informisanje
OO SDP BiH Tešanj

O OO SDP Tesanj