Stoni tenis – sport za sve uzraste.

Tokom mjeseca aprila tekuće godine, u prostorijama Sportske dvorane u Tešnju, održavani su treninzi stonog tenisa za sve zainteresovane građane općine Tešanj, sa ciljem poboljšanja položaja marginaliziranih grupa.

Organizator treninga je Sportski savez općine Tešanj, u saradnji sa Stonoteniskim klubom „NEC“ Tešanj, kroz projekat „Sportom do zdravlja – SPORT ZA SVE“, koji se realizuje u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom balkanu ReLOaD, koji finansira Evropska Unija a implementira Razvojni program Ujedninjenih nacija (UNDP).

Odziv zainteresovanih je bio odličan. Projektom je predviđeno učešće za 50 korisnika treninga, međutim na besplatne treninge pristupilo je 70 korisnika u kategorijama školska djeca, omladina, osobe sa poteškoćama u razvoju i žene. „Korisnici su redovno su posjećivali treninge u svim terminima“ izjavila je trenerica ženskih selekcija Sanela Sejdić, koja je naglasila i da je kroz projekat izvršena nabavka sportske opreme za stoni tenis (stolovi, mrežice, reketi, loptice), čime je izvršeno jačanje kapaciteta STK NEC Tešanj kao i unapređenje tehničkih i ljudskih resursa kluba.

„Zaista smo sretni i zadovoljni da nam je kroz projekat Sportom do zdravlja – Sport za sve omogućeno da se aktivno bavimo sportom“, izjavio je Rizvanović Fahko, osoba sa invaliditetom, te naglasio da će i nakon projekta nastaviti da rekreativno igra stoni tenis.

Korisnici Dnevnog centra za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama Tešanj, njih dvadeset su oduševljeni što im je omogućeno da treniraju i da se druže kroz sportske aktivnosti koje su prilagođene njihovim motoričkim sposobnostima.

Po izjavi voditelja dnevnog centra Miralema Mulabdića, njihovi korisnici su sretni i zadovoljni i rado su posjećivali treninge stonog tenisa. Isti navodi da treninzi djece sa poteškoćama doprinose razvoju njihovih motoričkih sposobnosti a što značajno utiče na poboljšanje njihovog zdravlja.

30.04.2018 godine u prostorijama sportske dvorane u Tešnju upriličeno je druženje osoba sa poteškoćama u razvoju i njihovih roditelja kojom prilikom je uz skromnu zakusku i osvježenje istima izvršeno uručivanje diploma o uspješno završenoj obuci stonog tenisa. Tom prilikom Dnevnom centru za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama Tešanj, od strane uprave Stonoteniskog kluba „NEC“ Tešanj predat je na korištenje jedan sto za stoni tenis sa pratećom opremom koji će svakodnevno biti na raspolaganju osobama sa poteškoćama za njihove dnevne aktivnosti na polju sporta.

Pored  stonog tenisa  u narednom periodu projektom Sportom do zdravlja – SPORT ZA SVE predviđene su razne sportske aktivnosti za marginalizirane grupe i to ples, korektivna gimnastika i plivanje a na kraju projekta će biti upriličen jedinstveni sportski događaj na kojem će se široj javnosti prezentovati naučena znanja i vještine svih korisnika projekta.

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, finansira Evropska unija (EU), a implementira razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

 

O Sportski savez Opcine Tesanj