Aron Albahari / PONOVO SE TEŠANJSKOM ČARŠIJOM ZAČULO PREZIME ALBAHARI

Sa promocije knjige “Nisim Albahari, tragični revolucionar”
autora Amira Brke

________________________________________________

Krajem aprila ove godine imao sam posebno zadovoljstvo da, kao jedan od pozvanih gostiju iz porodice Albahari, prisustvujem promociji knjige čiji je autor tešanjski pjesnik, prozaista i kulturni istoričar Amir Brka. Knjigu “Nisim Albahari, tragični revolucionar” objavio je Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj, a ona na svojih 342 strane donosi zanimljivu građu iz života Nisima Albaharija, ali i o istoriji dolaska, života, pa, nažalost, i stradanja Jevreja u Tešnju tokom Drugog svjetskog rata, sa posebnim osvrtom na brojnu tešanjsku porodicu Albahari.


Sa promocije: Bojan Albahari, Aron Albahari i dr. Husnija Kamberović

Autor knjige, Amir Brka, svojim temeljnim i savjesno posvećenim istraživanjem i radom u vremenu od dvije godine uspijeva da na jednom mjestu sakupi i sažme najkompletnije informacije, kako o Nisimovoj porodici i njenom porijeklu tako i o njegovom životu i djetinjstvu u Tešnju, ali i o njegovom naprednom predratnom političkom angažovanju, a potom i učešću u antifašističkoj partizanskoj borbi. U knjizi su predstavljeni i detaljni istorijski podaci o široj porodici Albahari, kojoj je pripadao i Nisim, kao i putevi i pravci ukupnog doseljavanja Jevreja u Bosnu iz vremena osmanske vladavine, sa, naravno, posebnim osvrtom na njihovo doseljavanje, život i rad u samom Tešnju. Istorijski informativno i detaljno date su i opisane i okolnosti, kao i navedeni oni akteri koji su, nažalost, učestvovali i u njihovom stradanju tokom Drugog svjetskog rata, uz predočavanje u samoj knjizi i spiskova sa imenima žrtava koje autor nalazi i prezentuje iz više izvora. Knjiga bogato i ilustrativno, kako informacijama tako i brojnim slikama, govori i o poslijeratnom vremenu i društvenim aktivnostima Nisima Albaharija, ali donosi i zanimljive, bitne i ljudske sudbine preživjelih, posebno iz više ogranaka porodice Albahari, pa do današnjih dana.

Ovo je sigurno najsažetiji i najkompletniji zbir svih relevantnih informacija o Jevrejima Tešnja, posebno tešanjskim porodicama Albahari, kao i Nisimu Albahariju, našem sunarodniku i narodnom heroju po kome i jedna ulica u Tešnju danas nosi ime.


Bojan i Aron u Ulici Nisima Albaharija u Tešnju (28.4.2018.)

U onom ličnom dijelu svakako želim naglasiti da sam imao zadovoljstvo da u vremenu od bezmalo godinu i po dana kontakata sa autorom ove vrijedne knjige djelimično dam i neke podatke, ali i da pratim njeno nastajanje i uobličavanje u jedan vrijedan dokument, koji će sigurno puno značiti i pomoći u očuvanju uspomene na Jevreje Tešnja, čijem ogranku pripadam i sâm preko moga dede Šabetaja Albaharija.

Na dan promocije knjige, u petak 27. aprila, u dobrano punoj sali Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju, uz moderatora Miralema Brkića, urednika knjige, o knjizi su govorili njeni recenzenti profesori na Filozofskom fakultetu u Sarajevu dr. Husnija Kamberović i dr. Enver Kazaz (potonji ujedno i autor pogovora), zatim kulturolog iz Banja Luke mr. Srđan Šušnica, a kao gosti koji su takođe imali zadovoljstvo i čast da se ovom prilikom obrate skupu bili su Bojan Albahari, dipl. kulturolog, sada u Ljubljani, a radi “lakšeg” prepoznavanja recimo: sin pok. sarajevskog predratnog glumca Vanje Albaharija, i moja malenkost, Aron Albahari. Ovome dodajmo i da je recenzent knjige, iako odsutan, i književnik i kulturolog Ivan Lovrenović.

Koliko je, osim društveno, sociološki, istorijski, ova knjiga vrijedna i ljudski, ponajbolje govori i jedna anegdota, možda mala po događaju, ali velika po simbolici. Kada smo moj rođak Bojan i ja sutradan sunčanim jutrom šetali ugodnom tešanjskom čaršijom, na više mjesta oblijepljenom plakatima sa naslovnicom knjige i pozivom na njenu promociju, na kojima su pisala i naša imena, iza leđa začuli smo jedan dugo godina već neprozboreni poziv i uzvik u toj čaršiji: “HEJ, ALBAHARI…!” Čovjek koji je to uzviknuo prišao nam je, pozdravio se sa nama, rekavši da je juče bio na promociji knjige, te, zahvaljujući tome, eto, prepoznao nas, i da mu je drago da nas tog jutra sreće i pozdravlja na ulicama Tešnja.

Pišući knjigu i istražujući dokumenta za njen sadržaj, Amir Brka uložio je veliki trud da ona bude što potpunija i tačnija istorijskim i porodičnim podacima, ali ukupnost njenog objavljivanja i aktuelizovanje podsjećanja na Jevreje Tešnja kroz ovaj poziv tog jutra u tešanjskoj čaršiji svakako nosi i jednu posebnu ljudsku vrijednost. Zato, hvala autoru ove knjige što nam ju je podario!

(Izvor: Jevrejski glas, Sarajevo)

O Tesanj Net