Predstavnici Sportskog saveza Zeničko-dobojskog kantona na sastanku kod ministra Sinanovića.

Nakon što je Skupština Sportskog saveza Zeničko-dobojskog kantona donijela Odluku o novom rukovodstvu te izabrala Elvira Starčevića za predsjednika, koptirani su i novi članovi u Upravni odbor, predstavnici Gradskog sportskog saveza Zenica i predstavnici općinskih sportskih saveza na području Zeničko-dobojskog kantona.

Protekle sedmice održana je prva sjednica Upravnog odbora, na kojoj je usvojen Plan aktivnosti za 2018. godinu, sa utvrđenim obavezama Sportskog saveza ZDK. Jedna od obaveza je i Izvještaj o realizaciji Strategije razvoja sporta Zeničko-dobojskog kantona za period 2013.-2017. a upravo ovaj dokument bi tebao biti tema Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. S tim u vezi, u utorak, 12.06.2018. godine, organizovan je sastanak predstavnika Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona i predstavnika Sportskog saveza ZDK.

S lijeva na desno: Muamer Čičak, Elvir Starčević, Dženan Dedić, Mensur Sinanović, Amir Muminović i Marinko Tokić.

U ime Ministarstva, sastanku je uz ministra Mensura Sinanovića prisustvovao i Marinko Tokić, pomoćnik ministra, dok su Sportski savez predstavljali Dženan Dedić, zamjenik predsjednika Saveza, Amir Muminović, član Upravnog odbora, kao i Muamer Čičak, tehnički sekretar, te Elvir Starčević, predsjednik Sportskog saveza Zeničko-dobojskog kantona, koji je istakao sljedeće:

– Na prvoj sjednici usvojili smo Plan aktivnosti za 2018. godinu a između ostalog dali smo i zadatke članovima UO kako bi svoje obaveze po pitanju Izvještaja o Strategiji za sport 2013.-2017. godina što je nepohodno uraditi kako bi se mogli raditi ostali bitni strateški dokumenti koji se tiču sporta koje planiramo raditi u narednom periodu zajednički . Danas smo imali radni sastanak s mnistrom Sinanovićem i pomoćnikom Tokićem gdje smo ih izvjestili o našim planovima, sigurno da ćemo u narednom periodu održati sastanak i s Jasminom Duvnjakom, predsjedavajućim Skupštine ZDK kao i predstavnicima općina i Saveza kako bi dobili realnu sliku u sportu na cijelom kantonu a već smo počeli i s izradom web protala koji će služiti za prezentaciju članica i sportskih događaja, infrastruktoralnih ulaganja u sportu kao i bitne aktivnosti koje se događaju od mikro do najvišeg nivoa a tiču se sporta, istakao je Starčević.

I ministar Mensur Sinanović je izrazio nadu da će Sportski savez Zeničko-dobojskog kantona dobiti značajno mjesto te da će biti prepoznati i zadaci koje bi isti trebao da radi:

– Ovo je prvi sastanak s novim rukovodstvom SSZDK te se nadam se da će uspješno realizovati Plan koji su napravili, sigurno da treba pokušati napraviti veću sinergiju između Sportskih saveza na nivou kantona s ministarstvom i vladom a sve u cilju poboljšanja uspjeha sportista kao i poboljšanja sportke infrastrukture na nivou kantona. Nadam se da će i uvođenje trećeg časa za učenike osnovnih škola u kantonu doprinijeti još većem zanimanju mladih za sport. Nadam se da će Sportski savez uspjeti da napravi i realizuje ovaj plan a poznavajući ih ubjeđem sam da hoće, između ostalog je rekao ministar Sinanović.

Sigurno da Izvještaj o Strategiji sporta 2013.-2017., izmjene i dopune Zakona o sportu Zeničko-dobojskog kantona kao i Dani sporta ZDK u povodu Dana Zeničko-dobojskog kantona su samo neke od aktivnosti koje Sportski savez Zeničko-dobojskog kantona planira u 2018. godini.

 

Izvor: www.sportzavidovici.ba

O Sportski savez Opcine Tesanj