NE MOŽE BEZ TEŠANJKI I TEŠNJAKA

Dana 17. juna 2018. godine ljudski razum je ponovo pobijedio ljudsku glupost, ljepota je pobjedila stravu i užas fobizma, mržnje i podjela,  desilo se nešto lijepo desilo se, davno narušeno pa umalo i zaboravljeno, zajedništvo.

Naime, tog oblačnog dana nad kotlinom Sutjeske – na Tjentištu ponovo su bili zajedno i u isti dan članovi antifašističkih organizacija i udruženja i dva udruženja iz Bosne i Hercegovine ono iz Republike i ono iz Federacije organihzovanih u Savez udruženja antifašista i boraca Narodnooslo -bodilačkog rata (SABNOR) BiH, ali i drugih antifašističkih udruženja i organizacija  iz Crne Gore, Makedonije, Srbije, Hrvatske i Slovenije, na Tjentištu su danas zajedno obilježili 75. godišnjicu Bitke na Sutjesci.

O značaju te bitke i pobjede govorili su nadahnuto i inspirativno i neposredni učesnici te slavne bitke koja je, pored ostalih, osnažila i učvrstila i temelje slobodne i Bosne i Hercegovine.

Obilježavanju ovog svijetlog datuma naše istorije, kao i ranijh godina, pristustvovali su i članovi Udruženja antifašista „Josip Broz Tito“ iz Tešnja.

Pedesetak članova Udruženja, među kojima svake godina ima sve više mladih, su o svome ličnom trošku i o svome trudu u ranim jutarnjim satima su se zaputili ka Tjentištu sa zebnjom da loše vrijeme i kiša ne pokvare tok programa. Među putnicima je i nekolicina učenika koji su učestvovali na literarnom konkursu na temu antifašizma koji je organizoavlo i provelo Udruženje. Svi radosni i uzbuđeni i svi oni su počašćeni besplatnim autobuskim prevozom.

Putovanje je proteklo sretno i sa zadovoljstvom jer se uočava da će dan biti miran i bez padavina i bilo je tako. Cijeli program se odvijao nesmetano, svečano i dostojanstveno.

A na Tjentištu druženje, ponovo susretanje već starih prijatelja i upoznavanje sa novim antifašistima i sa novim udruženjima, razmjena podataka i razmjena iskustava i priči nikad kraja.

Provod skroman i primjeren vremenu i mogućnostima, ali veselo i srdačno i srčano.

Naročito je bilo intenzivno druženje sa članovima društava antifašista iz Slovenije koji su, dojam ne vara jer postoje podaci, najagilniji i najbrojniji.

Slovenci imaju svoj program koji provode planski i precizno, onako Slovenački, a srdačno i razdragano.

Sve liči na susret starih i već iskušanih i dokazanih prijatelja.

Evociraju se uspomene od susreta u Tešnju, a pečat posjeti daje, nama svima već poznata i po godinama vremešna, a po duhu vrlo mlada i mlađahna, Valerija Škrinjar Tvrz.

Prepričavaju Slovenke  i Slovenci slovenačko-bosasnkim jezikom svoje dojmove sa prošlogodišnjeg gostovanja kod našeg udruženja i ushićeno se prisjećaju fascinantinih podataka o privredi i istoriji Tešnja koje im je ukratko bio izložio predsjednik našeg udruženja Salih Brkić, prisjećaju se legendi o Tešnju i oko Tešnja što im ih ispriča jedan od članova Društva i istorijskih podataka o Gradini što im ih izloži predstvanik Muzeja. Naročito su bili oduševljeni i sa radošću o tom pričaju kako im se dopao bogat i raznovrstan  kulturnozabavni program što im ga priredi KU „Pobjeda“.

Sve proteče kao lijepa bajka, osta osjećaj zadovoljstva i sreće što smo, opet, zajedno i što će naredno druženje biti suorganizovano i sa Udruženjme iz Hrvatske, onako zvanično.

Naročito biše zadovoljni njih nekolicina. Novi članovi kojima članske kartice Uduženja ovom prigodom uruči predsjednik Udruženja. Nadamo se da će ih slijedećeg okupljanja biti još više.

Kako je bilo neka posvjedoče ove fotografije, kao izazov za novo učlanjenje i za još agilniji rad.

 

Udurženje antifašista „Josip Broz Tito“ Tešanj

 

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *