Konferencija za medije Sportskog saveza ZDK.

U press sali Gradske arene „Husejin Smajlović“ u Zenici, novoizabrano rukovodstvo Sportskog saveza Zeničko-dobojskog kantona održalo je prvu redovnu press konferenciju, na kojoj je predstavljeno što je urađeno u predhodnih mjesec dana, te aktivnosti koje ih očekuju u narednom periodu.

Prisutnim novinarima su se obratili Elvir Starčević iz Zavidovića, novi predsjednik Sportskog saveza ZDK, Amir Muminović, član Upravnog odbora ispred Društva pedagoga ZDK, Mirsad Srkalović, zamjenik predsjednika i generalni sekretar Sportskog saveza općine Tešanj i Dženan Dedić, zamjenik predsjednika i predsjednik Sportskog saveza grada Zenica. Prisutan je bio i Muamer Čičak, tehnički sekretar Sportskog saveza ZDK.

Istaknuto je da je za kratko vrijeme pokrenuto je niz procesa koji imaju za cilj vratiti poljuljani dignitet ovoj krovnoj sportskoj organizaciji ZE-DO kantona.

Predsjednik Starčević najavio je formiranje općinskih sportskih saveza koji nisu još formirani, te uključivanje istih u koordinaciju Saveza na nivou ZDK.

Obavljeni su razgovori sa resornim ministrom Sinanovićem, kao i sa predsjedavajućim kantonalne Skupštine, kako bi se naprijed navedeni cilj što prije ispunio.

“Naše domaćine smo upoznali sa Strategijom razvoja sporta ZDK za period 2013–2017, koja je realizovana na način koji jeste. Tu je i Zakon o sportu, odnosno njegove izmjene i dopune i najvažnije je da sportski klubovi znaju sa čim mogu raspolagati”, kazao je Starčević.

Na ovim sastancima predstavnici Saveza pokušali su izdejstvovati tačan budžet za sport, jer je do sada bilo izdvajanje od nula do jedan posto, što znači da se moglo desiti da sredstava za sport uopće ne bude.

“Od nula do jedan posto je definitivno neprihvatljivo i pokušat ćemo definisati tačan procenat kako bi smo znali sa čim raspolažemo”, ističe Starčević.

Muminović je istakao cilj vezan za školski sport, a to su MOI (male olimpijske igre), školska takmičenja, promocija školskog sporta, povećanje časova tjelesnog sa dva na tri časa, razni seminari o takmičenjima, te podrška Sportskom savezu ZDK.

Mirsad Srkalović je govorio o formiranju baze podataka, te o izradi web portala Sportskog saveza ZDK, koji će biti baza svih sportskih klubova sa područja kantona. Web portal će sadržavati sve informacije vezane za sport, a koristit će se i postojeće stranice iz općinskih sportskih saveza koji već to imaju.

Dženan Dedić je, pored ostalog, govorio o položaju i takmičenju klubova u Zenici u saveznom rangu, tj o vraćanju zeničkog sporta na mjesto koje mu pripada. Istakao je potrebu da se zenički klubovi vrate u najviši, premijerligaški rang, koji su izgubili posljednjih godina, te najavio izradu Strategije razvoja sporta grada Zenice.

Na kraju pressa predsjednik Starčević je rekao da je do kraja godine planirano održavanje dva seminara za sportske radnike ZDK, obilazak općinskih sportskih saveza, održavanje Skupštine SS ZDK, te iznio ideju da Sportski savez obilježi 29. avgust, dan ZE-DO kantona, nizom sportskih aktivnosti, a jedna od najzanimljivih jeste biciklijada do Dubrovnika kako bi posjetili povelju Kulina Bana.

“Strategija razvoja sporta na području kantona je nešto na čemu će Savez raditi, ali na način da se ona napravi na realnim osnovama i koju će biti moguće provesti na terenu, a ne samo da ona ostane mrtvo slovo na papiru”, zaključio je na kraju Starčević.

O Sportski savez Opcine Tesanj