Reagovanje Vedrana Kasera, vijećnika SDP BiH u OV Tešanj „Ne u moje ime“

Vedran Kaser
Vedran Kaser

Euforija oko najvažnije sporedne stvari na svijetu ovih dana doživljava svoj vrhunac, kako se bliži kraj nogometnom prvenstvu u Rusiji, a naročito kako je naš zapadni susjed na pragu da ostvari svoj najbolji uspjeh još od davne 1998. godine.

Kako to često i biva, kod nas, ni nogomet nije samo nogomet i često je u sjeni nefer i nekorektnog pod patronatom politike, one nakaradne. Nema ništa sporno što neko navija za neku reprezentaciju na svjetskom nogometnom prvenstvu, bilo za reprezentaciju iz susjedstva ili iz Južne Amerike, živimo u demokratskom društvu i sloboda govora i misli je zagrantovana Ustavom, bar bi tako trebalo biti. Ono što je poražavajuće je odnos prema državi, u kojoj svi mi živimo, jedinoj nam Domovini Bosni i Hercegovini.

Osjećam se loše, nakon scena „navijanja“ iz Širokog Brijega, jer kako pogledati u oči svojim prijateljima koji su iskreno podržavali reprezentaciju Hrvatske, a odmah poslije su dobili „nož u leđa“. Jedna grupa ispranih mozgova, prvenstveno HDZ-ovom politikom aparthejda i jednoumlja, narušava, ionako teško obnovljeno, međunacionalno povjerenje, teško obnovljene mostove prijateljstva i vjere da možemo živjeti zajedno, a ne jedni pored drugih. Bosna i Hercegovina je država sa puno problema, ali je naša, kada to svi prihvatimo biti će nam puno lakše, a samim tim ćemo stvoriti i pretpostavke za kvalitetniji i sigurniji život u njoj.

Čim prije shvatimo da samo zajedničkim snagama možemo graditi društvo jednakih šansi tim prije će nam biti bolje. Naše različitosti ne trebaju biti minus nego prednost i blagodat koju treba iskoristiti.

U subotu smo svi izgubili, ponajviše Bosanci i Hercegovci. Javno se ograđujem, te pozivam svoje sunarodnjake da se ograde od loših poruka i retrogardnih politika koje doprinose getoiziranju ponajviše njih samih.

Ja dileme nemam, moja država je Bosna i Hercegovina, ali se iskreno radujem i uspjesima naših susjeda. Dajmo priliku sportu.

Nesmotreni potezi pojedinaca ne mogu i ne smiju biti osnov za etiketiranje jednog cijelog naroda. Zato kažem, ne u moje ime!

 

 

Vijećnik SDP BiH u OV Tešanj
Vedran Kaser

O OO SDP Tesanj