VEČE POEZIJE FOLKLORA

(XIV. međunarodna smotra folklora, Tešanjka, 2018)

U subotnje predvečerje, 28. jula 2018. godine, središnjim dijelom Tešanjke, Trgom žrtava 8. oktobra, defilovala je etnošara – sjajna raskoš narodnih nošnji: makedonskih, leskovačkih, šokačkih, banijskih, muslimanskih… i kakvih sve ne.

Naime, u organizaciji KUD-a „Behar“ Tešanjka, u dvorišnom prostoru OŠ „Kulin ban“ Tešanjka, održana je,kako slijedi u kontinuitetu, XIV. međunarodnu smotru folklora.

Gosti  Smotre su bili:

KUD „Sarajevo“ Friedrichshafen Savezna Republika Njemačka,

KUD „Cret“ Cret Bizovački Republika Hrvatska,

iz Bosne i Hercegovine:

KUD „Mladi rudar“ Dobrinja,

KUD „Mošćanica“ Zenica,

KUD „Vitez“ Vitez i

domaćin Smotre, KUD „BEHAR“ Tešanjka.

Poslije pozdravne riječi umješnog voditelja Kunalića, Smotru je otvorila Azra Muslija, pmoćnik Načelnika općine Tešanj, simboličnim puštanjem bijele golubice i pritom pozdravivši prisutne i u ime načelnika Suada Huskića.

Pred brojnom publikom ispunjenog dvorišta, puna tri sata, smjenjivali su se KUD-ovi sa svojim folklorističkim čarolijama. Šarali su i čarali publiku, i nošnjama i ritmovima – igrama od Triglava do Đevđelije, i uz šare državnih zastava Republike Hrvataske, Savezne Republike Njemačke i Bosne i Hercegovine, beharala je Tešanjka balkanskim i evropskim etnobeharom.

Treba i ovom prilikom reći da su gradovi Sarajevo i Friedrichshafen zbratimljeni gradovi. A onda su se, prije dvije godine na jednom seminaru o koreografiji u Zenici, srela dvojica etnoentuzijasta, Izet Musić, iz Prijedora (sada iz Friedrichshafena), i Edin Ogrić, iz Tešnja (Tešanjka), i uspostavili koreografsku i prijateljsku saradnju, koja je izrodila obostrana u više navrata gostovanja KUD-a „Sarajevo“ Friedrichshafen i KUD-a „Behar“ Tešanjka što donosi i svojevrsno bratimljenje KUD-ova. I već sutra od 29.7. do 3.8.2018. godine, ta dva KUD-a gostuju na „Danima dijaspore Prijedor“ imajući nastupe u Čarakovu, Trnopolju i Hambarinama.

Pjesma za pjesmom, igra za igrom, pljesak za pljeskom, sve se prolamalo Tešanjkom  punom života i mladosti, i sve je odisalo dobrom organizacijom, što su gosti u svom obraćanju punom hvale i zadovoljstva i isticali.

Domaćin se zahvalio brojnim sponzorima uručivši im prigodne zahvalnice a gosti (KUD-a) i domaćin (KUD „Behar“ Tešanjka) su razmjenjivali opet prigodne darove – kao tragove njihove dosadašnje a i buduće dobre saradnje.

Poslije gotovo svakodnevne kiše ovoga ljeta, koja je padala i u ovo subotnje prijepodne, ovo veče poezije folkolora Svevišnji je darivao zvjezdanim nebom.

 

Tešanjka, 29.7.2018. godine

Kemal Ljevaković

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *