Džeko na Bilinom Polju srušio Austriju i donio važnu pobjedu BiH.

Utakmici na stadionu Bilino Polje u Zenici prisustvovalo je oko 10.000 navijača. Nošeni sjajnoj atmosferom s tribina, Zmajevi su u petoj minuti odigrali lijepu akciju na malom prostoru, kombinovali su Todorović, Pjanić i Sarić, a ovaj treći nije uspio doći do lopte u posljednjem trenutku.

Za razliku od meča u Sjevernoj Irskoj, naši igrači su u prvom poluvremenu bili izuzetno rastrčani, gotovo uvijek su bili na lopti i pokušavali su kontrolisati posjed lopte. U prvih 10 minuta, vrijedi izdvojiti i dva dobra drblinga Harisa Duljevića koji se sjajno oslobodio Austrijanaca, što je izmamilo aplauz publike na Bilinom Polju.

U 11. minuti imali smo prvi korner, ali nismo zaprijetili gostima, da bi minutu nakon toga Žulj šutirao s distance, a lopta se od Šunjića odbija u korner. Zaprijetili su Austrijenci dva puta preko Arnautovića u 14. i 16. minuti, prvi put je Šehić sjajno odbranio, dok je drugi udarac otišao pored gola.

Igrala se 20. minuta kada su Džeko i Višća odigrali dobru kombinaciju, sudija je
Hintereggeru pokazao prvi žuti karton na meču, ali iz slobodnog udarca nismo bili previše opasni jer je Pjanić loše centrirao. U sljedećem napadu, Žulj je opet šutirao preko gola Šehića.

Drugi dio prvog poluvremena bolje je otvorila BiH, ali Šunjić nakon sjajnog centaršuta Pjanića iz kornera za milimetar kasni na loptu, a tri minute nakon toga Džeko je loše šutirao glavom nakon još jednog centaršuta igrača Juventusa.

Najbolju priliku u prvom poluvremenu imao je Džeko u 39. minuti kada nakon odličnog prodora i centaršuta Duljevića sa svega nekoliko metara nije uspio zahvatiti loptu, odnosno ona mu je prošla ispod noge.

Početak drugog poluvremena donio je izuzetno lošu igru u prvih deset minuta s puno grešaka na obje strane, a prvu priliku imao je Haris Duljević u 55. minuti kada lijepo šutira nakon jedne odbijene lopte, ali odbrana Austrije u posljednji trenutak blokira njegov udarac.

Nakon kornera, Duljević je opet šutirao, no odbrana Austrije je još jednom izbila loptu.

Austrija je veliku šansu imala u 66. minuti kada je Lazaro s 20 metara šutirao malo pored gola, a dvije minute poslije je i Alaba šutao van okvira gola.

Tempo igre je u finišu malo opao i činilo se da će utakmica završiti bez pogodaka, a onda u 78. minuti BiH dolazi u vodstvo. Sarić je lijepo odigrao za Džeku, a kapiten, najbolji strijelac u historiji i igrač s najviše nastupa za BiH još jednom je pokazao zašto je jedan od najboljih napadača svijeta i udarcem lijevom nogom pogađa za 1:0. Bila je to erupcija oduševljanja na Bilinom Polju.

Do kraja meča Austrija je bacila sve karte u napad, ali nisu uspjeli ugroziti gol Šehića. Najbolju priliku imao je Krunić u 94. minuti da BiH donese ubjedljivu pobjedu, ali mu je jedan igrač Austrije u posljednji trenutak izbio loptu iz gola.

U sljedećem meču, BiH igra protiv Sjeverne Irske na Grbavici, a susret je na rasporedu 15. oktobra.

Izvor: Klix.ba

O Sportski savez Opcine Tesanj