Stoni tenis – sport za sve uzraste.

Za stoni tenis zaista trebate samo sto, mrežicu, rekete i loptice, možete igrati pojedinačno ili u parovima, a već i početničkim igranjem možete u sat vremena potrošiti 200-350 kcal.

Kod naprednijih igrača, koji su znatno brži i imaju snažnije udarce i veću eksplozivnost, potrošnja kalorija se penje do 500kcal na sat.  Budući da se radi o kardio aktivnosti, stolni tenis se može igrati i s ciljem gubitka viška kilograma.

Dobrobiti stonog tenisa

1. Razvija umne sposobnosti
2. Poboljšava reflekse, aktivira cijelo tijelo
3. Razvija koordinaciju oka i ruke te brzinu kretanja
4. Ne opterećuje zglobove, povećava fleksibilnost i brzinu kretanja
5. Mali rizik od povreda, nema fizičkog kontakta sa drugim igračima
6. Pomaže u oporavku od moždanog udara, depresije, ali i u ranoj dijagnostici autizma i poremećaja hiperaktivnosti
7. Preporučuje i starijim ljudima, usporava opadanje kognitivnih funkcija te štiti od Alzheimerove bolesti
8. Poboljšava ravnotežu i agilnost
9. Sagorijeva kalorije, pomaže u očuvanju i unaprijeđenju zdravlja
10. Zbližava ljude i poboljšava komunikaciju i kolegijalnost
11. Dostupan je tokom čitave godine bez obzira na godine i spol

Stoni tenis je sport u kojem se aktivira cijelo tijelo, ali jako značajan je rad nogu pa su i te mišićne skupine izloženije naporu. Kvadricepsi, listovi i abduktori su najaktivniji u kretanju te stalnim promjenama smjera, kako lijevo-desno, tako i naprijed-natrag.

Osim nogu, tijekom igranja stolnog tenisa, aktivirani su mišići podlaktice, trbuha (posebno bočnih trbušnih mišića), biceps, ramena i triceps, kao i mišići stabilizatori romboidi i srednji trapeziusi.

Osim toga, treneri stonog tenisa ističu da ovaj sport aktivira i tijelo i duh: budući da se radi o izrazito brzom sportu, um se mora fokusirati isključio na igru što ovom sportu daje dodatnu težinu i posebnost.

Takođe, stolni tenis se smatra jednim od najmanje opasnih sportova jer je veoma mala opasnost od ozljede, udarca ili pada. Posebno ga se preporučuje osobama koje osobama koje se oporavljaju od ozljeda zglobova ili s bolnim zglobovima.

Stolni tenis promovira fleksibilnost, agilnost, koncentraciju i kontrolu pokreta. Budući da se radi o kardio aktivnosti, pozitivno utječe na zdravlje kardiovaskularnog sustava te poboljšava opću formu i zdravlje.

Preporučuje ga se svim starosnim skupinama, bez obzira na trenutnu formu. Upravo zbog svega navedenoga, preporučuje ga se i starijim ljudima jer usporava procese opadanja kognitivnih funkcija, popravlja reflekse, koordinaciju očiju i ruke, mentalnu budnosti brzinu kretanja i promjena smjera.

Socijalna komponenta stolnog tenisa također nije zanemariva. Bez obzira igrate li kod kuće s prijateljima ili u parku ili klubu, stolni tenis potiče zajedništvo, komunikaciju i kolegijalnost, bez obzira na godine.

Jeste li znali?

  • U Kini se stonim tenisom aktivno bavi deset milijuna igrača, a broj rekreativaca neslužbeno se procjenjuje na 300 milijuna!
    Za usporedbu, prema FIFA-inoj procjeni u cijelome svijetu ima 40 milijuna registriranih nogometaša.
  • Brzina stolnoteniske loptice može doseći i 170 km/h?!
  • Stolnoteniska loptica se može okrenuti 6.000 puta u minuti! To je brže od 3 perilice rublja zajedno.

Zbog svega navedenog, iz Stonoteniskog kluba “Nec” Tešanj poručuju:

DOBRO NAM DOŠLI!

O Sportski savez Opcine Tesanj