REAGOVANJE

Tražimo da se, bez odlaganja i birokratskih zavrzlama, spomen ploča vrati na sportsku dvoranu

 

Pogledom na odgovor na Vijećničku inicijativu, postavljenu na 25. sjednici OV Tešanj, od vijećnika Hasana Galijaševića, a koja se odnosi na vraćanje Spomen ploče Narodnog heroja Huseina Hodžića na Sportsku dvoranu u okviru komleksa „Musala“, odgovor smo shvatili odmah.

Na početku teksta odgovora Općinskog načelnika Tešanj gosp. Suada Huskića, u prvoj rečenici, stoji: „Budući da je riječ o relativno staroj i istovremeno posebno osjetljivoj temi, radi zajedničkog shvatanja suštine smatramo da treba ponoviti nekoliko informacija“.

„Informacije“ su, u najmanju ruku, i nerazumljive i čudne. Naime, naše informacije govore da je Spomen ploča trebala da bude postavljena na Sportskoj dvorani, koja je zamjena za srušeni „Dom partizana“, baš kako je to urađeno i na objektu „Farex“ u Jelahu, kada je nakon gradnje vraćena Spomen ploča borcima NOB iz 2. svjetskog rata.

Znači, nije nužna Komisija, jer se ne imenuje novi objekat, nego se izvršava obaveza.

 

Pitanje je, posebno, koja je „komisija“ skinula Spomen ploču i kakva je sudbina iste, jer nije to jedino obilježje koje je skinuto ili uništeno, a da se „ne zna“ ko je to rradio.

 

Zato Udruženje antifašista „Josip Broz Tito“ Tešanj izražava čuđenje, ali i zabrinutost odnosom prema tekovinama NOR i otpora fašizmu našeg kraja.

Ovakvim, i sličnim postupcima nećemo se moći ponostiti našom anfifašističkom tradicijom, u ime Udruženja, svih poštovalaca ličnosti Narodnog heroja Huseina Huse Hodžića, tekovina NOR, tražimo da se, bez odlaganja i birokratskih zavrzlama, spomen ploča vrati na sportskoj dvorani kompleksa „Musala“.

 

SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NARODU!                                                                                       

Udruženje antifašista

„Josip Broz Tito“ Tešanj

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *