ŠTA BI TEK BILO DA JE NAPRAVLJENA MATEMATIČKA KOALICIJA, NE DAJ BOŽE????

Povratak sa mini odmora iz toplijih krajeva, računamo i na zastoj pred Vrandukom. U zadnje vrijeme uvijek oko sat vremena. I dok je vožnja po noći barem ne vidim ovo smeće i prosjake.

Ali ovaj put se zaustavljamo malo dalje, pa računamo iz dva puta ili iz tri puta…. I taman dok računamo, iz suprotnog pravca policijsko auto, kao u filomovima i pozivaju jednu što prosi… Ostali smo zatečeni, rekoh onako: BRAVO! Vidite da je država počela da funkcioniše…

Kad jeste malo morgen što je za uzrečicu imao jedan bivši političar…

Samo je skloniše i onda ide toki-voki, pretpostavljamo da se pravi prolaz nekom od ministara što je poželio domaće maslanice pa kao žuri… I da mu se napravi blok..

Toliko o radovanju… Kolona krenu i opet razočerenje, i opet jad i bijeda… Turistička sezona na pragu, ovdje se napravila „istresna traka“ tj. sve što imaš za baciti – baci tu!

I onda još veće razočarenje pred sami ulazak u tunel: deset najmanje prosjaka pred očima policajca ali on opet kaže nije njegova nadležnost, i pred njegovim nosom – pogledajte sliku broj 6 – 2000 opušaka!

Pa ja zaista ne znam šta radi hajde sada da prozovem – OPOZICIJA u ovom Kantonu, državi…. I pitanje sebi: KO JE OPOZICIJA!?

Umjesto da stalno napadaju da ovi ne rade svoj posao, oni šute vjerojatno čekaju neko mjesto da svoga koga ubace. Evo ja pišem po ko zna koji put, šaljem mailove i Premijeru vlade sada vidim da on to i ne otvara, kao niti ijedan Ministar, jer šaljem i njima redovno…

I niko da ovo iskoristi i krene u borbu kao premijer Forto u Sarajevu…

Ovdje je izgleda dobro što se ne izabra koaliciona vlada na matetamičkom principu, ovdje je tzv. „vlada eksperata“ – imamo ministra starog/mladog 23 godine, bez ijednog dana radnog iskustva – kažu trebaju se mladi.. I trebaju, i ja sam za to, ali de malo i naše djece, šaraj malo, jer ovaj je sin od političkog vođe, tako da vidim da je ovo ipak matematika…

Ne radi to ministarstvo, jer dva mjeseca niko nije papirića pobrao na obalama rijeke Bosne, doduše, pošto nam je Premijer iz Visokog vjerojatno ga put sjevernije od Zenice i ne navede. Ne znam kada bude sredinom juna tešanjski sajam – neće se ni vidjeti ovo na obalama jer je već vegatacija uradila svoje… Imaju jakog saveznika u prirodi. Kao jedan što kaže: što ćeš ba to sada, pašće snijeg pa će pokriti…Na proljeće ćemo…

Ali šta rade ministri policije i policija?!? Primaju platu a na njihove oči se prosjači?!? Dakle ako ih to ne smeta onda ide ona sumnja koju sam juče čuo: šta se imaš tu čuditi, oni ih sklone, dođe njihov gazda i sredi to sa policijom….. (ne znam kako, ali sam vozio u Tešanj razočaran i ljut). Pred očima mi slike ovih utorkom i petkom prosjaka po Tešnju pa vidim sada policiju prozivaju i na drugim fcb profilima da ih ima na Jelahu. Iskreno se nadam da će početi raditi svoj posao ili oni ili ovi iz Socijalnog rada, ne znam ko treba treći?!?

Onda šta rade u ministarstvu za saobraćaj, sve nešto i kada se popravlja, tentavo se radi, kilavo, bez obilježja da se radi, putevi nam katastrofa, linije, oznake, saobraćajni znakovi.. Hvala Bogu pa više nema kod Žepča onaj putokaz: Zenica 35 pa ispod gdje je sada onaj prijelaz za pješake – Zenica 36… Pa ispada da ideš prema Zenici a razdaljina se povećava… O ćirilici i natpisima sam već pisao.

Ima li ko da reaguje na ovo???

Opozicija? Opozicionari? Poznanici Premijera ili kojeg Ministra da im ovo prenesu, ja ću opet slati na mail adrese ali ponavljam, ili me u spam odvoje ili ne otvaraju mailove.

A nije teško, (vidi, možda im fakat niko i nije pokazao, kada su izabrani na ta mjesta, da imaju službeni mail i da se otvore, povremeno makar sedmično jednom!), upališ računar, odeš na svoj profil, ako imaš pasvord – ukucaš i ideš u inbox… oni mailovi što su „malo tamniji“ su pridošli koje nisi čitao. Klikneš i pročitaš. Ali ne smao pročitaš, već skontaš šta možeš uraditi.

Jer za to ste gore, za to ste plaćeni od nas, poreznih obveznika!

Ali, hvala Bogu pa imaju ti izbori – i opet ćemo mi vas izabrati, jer vi ne znate matematičke koalicije i hvala vam što nam dajete vrhunske eksperte da nam vode ministarstva, pa i još mlade ljude, željne rada i dokazivanja!

A mi ćemo i dalje trpiti po sat i po, čekati, gubiti vrijeme – ko to može platiti nekom velikom privredniku da mu kamioni recimo dnevno izgube 100 sati?!? Je li iko na to računao, ali pošto niste matematička vlada onda kontam da ne znate to računati. Jer ti vozači imaju pravo na prekovremene sate? Od koga naplaćuju? Pa od privrednika/privatnika, ne od vas??!? I tako nam valja do marta 2020.godine, piše da je rok za rekonstrukciju tunela 18 mjeseci!

Samo da nam u martu 2020.godine ne dođe neko i kaže: vraćaj na fabričke postavke, kako je bilo, kao sa ovom hidro centralom baš tu pored tunela – slika 12! Najavljena od tadašnjeg koalicionog dvojca kao projekat stoljeća!

Šefket Turalić pri čistoj svijesti!

Tešanj, 05.05.2019.godine

O Sefket Turalic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *