MIRKO MARJANOVIĆ / SONET AMIRA BRKE

__________________________________________________________________

On je dokaz što se njegovom modernizacijom, u kojoj je jezik glavni kreativni subjekt, može postići u umjetničkom smislu, ne iznevjeravajući pjesništvo niti jednim slovom. Amir Brka kao autor takvog jezika vjerodostojan je njegov tvorac, dometi koje svojim jezikom postiže imaju prvorazredan karakter. U njima stvarnost suvremenog čovjeka ima sve odlike njegovih muka, iskušenja i dvojbi.

__________________________________________________________________


Nisam previše sklon nikakvom pravilu u književnosti. Jedino pravilo koje strogo poštujem jest ono da sve o čemu i kako pišem mora biti samo moje. Na koji način je to moje izvedeno – također pripada autorstvu. U umjetnosti je ono kako uvijek mnogo jače od onog što. Kako nešto umjetnički oblikujete jače je od onoga što oblikujete. U sonetu Amira Brke kako i što u ravnopravnom su odnosu. Njegova knjiga soneta Nebeski nomad (Centar za kulturu i obrazovanje, Tešanj, 2019.) tu srodnost dokazuje na svim razinama tvorbene norme i estetskog izričaja. Brka sonetom maestralno potvrđuje svoje autorstvo samim vladanjem njegovom formom. Sve što je u njemu samo je njegovo, ne iznevjerava ni formu ni sadržaj. Ono kako u njemu posve prirodno i ljubi i grli što.

Sonet je stroga forma. Ima dva katrena i dvije tercine, sa četrnaest stihova unutar njih. Od nastanka 1230. godine u talijanskom pjesništvu razvio se u šesnaest vrsta. Napoznatiji su onaj Petrarkin (talijanski), Ronsardov (francuski), Shakespeareov (engleski). Sonet je kuća u kojoj svaki njezin element ima isti zadatak: da ne dozvoli niti najmanju grešku u funkciji njezina temelja i njezinih prostora pod krovom. Sonet Amira Brke je u svom temelju onovremen, u prostoru između njega i krova je suvremen, prepun čovjekovih slabosti, ali i vrlina.

Sonet Amira Brke pratio sam i u fazi nastajanja. Njegovih svih dvije stotine stranica između korica iščitao sam u jednome dahu. U više navrata Amir mi je mailom slao svoje tek napisane sonete. Čitao sam ih s velikim zanimanjem i uvijek se divio disciplini njegovoga stiha ostvarenoj u toj strogoj pjesničkoj formi. Postići majstorstvo u svakoj katreni i svakoj tercini u vremenu žurbe, neuroze, nesigurnosti, stvar je nesvakidašnje koncentracije i odanosti stvaranju vlastitosti u nevremenu. I to ne usprkos ili uzinat nevremenu već u korist radosti usamljenog čovjeka koji nevrijeme na svoj autorski način ipak pobjeđuje.

Sonet Amira Brke daleko je od lart pour lart-a. Iako mu je kostim skrojen prema pravilima iz vremena nastanka, nije retrogradan niti je iskaz puke vještine u vladanju njegovom formom. On je u svim svojim elementima moderan, njegov glavni tvorac je jezik njegovog autora. On je i svojom formom i svojim sadržajem svojevrstan otpor pjesništvu u postmodernističkom trendu svakojakih modela komercijalizacije stiha čija su nastojanja sve trivijalnija i sve tragikomičnija. On je dokaz što se njegovom modernizacijom, u kojoj je jezik glavni kreativni subjekt, može postići u umjetničkom smislu, ne iznevjeravajući pjesništvo niti jednim slovom. Amir Brka kao autor takvog jezika vjerodostojan je njegov tvorac, dometi koje svojim jezikom postiže imaju prvorazredan karakter. U njima stvarnost suvremenog čovjeka ima sve odlike njegovih muka, iskušenja i dvojbi.

Slobodni stih je u stvarnosti suvremenog čovjeka odavno kao u avanturi koja pjesništvo vulgarizira i osuđuje na smrt. U tom hodu pjesništvo je danas u slobodnom stihu prava lutalica i izgubljenik. U najboljim primjerima, međutim, slobodni stih i danas ima svoje trijumfe i svoje prodore u stvarnost s kojima se u njoj održava kao vrhunska duhovna i intelektualna vrijednost. Slobodom se opija, u slobodi se dokazuje kao njezina božanstvena hrana i piće. Slavu pjesništvu vraća i sonet Amira Brke, jer ga je njegov autor presvukao u moderan kostim, jer je njegovom tijelu udahnuo sve što i slobodni stih koristi pjevajući o svome vremenu. Za pjesnički stol Brka svoj sonet vraća kao kralja čija je monarhija u svoju raskoš uključila sve vrijednosti našeg suvremenog života.

(www.jergovic.com)

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *