Sprovedene ekološke aktivnosti u okviru projekta “ZA JEDNAKOST U ŽIVOTU”.

U okviru realizacije projekta „Za jednakost u životu“ kojeg provodi Sportski savez općine Tešanj, u saradnji sa Udruženjem sportskih ribolovaca „Blinker“ iz Kaloševića, dana 27.10.2019. godine učenici i radno osoblje osnovne škole u Kaloševiću, djeca sa roditeljima iz Dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju Tešanj, članovi USR “Blinker” Kalošević, članovi Omladinskog udruženja “Mladi Mrkotić”, članovi Biciklističkog kluba Tešanj i drugi ekološki osvješteni građani su bili društveno aktivni na polju zaštite životne sredine.

U prostorijama Osnovne škole “Abdulvhab Ilhamija” u Kaloševiću održana su edukativna ekološka predavanja s ciljem podizanja nivoa svijesti o značaju očuvanja i zaštite životne sredine kroz teme „Voda izvor zdravlja i bolesti“ predavač Dr.sci Rifat Sejdinović i „Monitoring vodnog potencijala rijeke Usore“ predavač D.sci Mirano Jupić.

Na kraju predavanja učesnici edukacije su predavače nagradili aplauzom, a voditeljica Centra za djecu sa poteškoćama u razvoju Tešanj, Erna Samardžić nam je izjavila: „Edukacija je bila odlična, prilagođena uzrastu prisutnih učesnika, naročito djece koja su bila u najvećem broju a svakako i mi odrasli smo imali priliku čuti dosta korisnih informacija bitnih za očuvanje zdravlja i čiste okoline“.

Nakon edukacije prešlo se na praktični dio ekoloških aktivnosti u prirodi, očišćeno je dvorište osnovne škole, obale rijeke Usore i jezera Mrkotić, prikupljeno je 50 vreća raznog smeća, zasađeno je 100 sadnica “Katalpa”, postavljeno je pet tabli upozorenja “Ne bacajmo smeće, sadimo drveće”.

Odziv zainteresovanih je bio odličan, evidentirano je učešće 103 učesnika akcije.  

„Akcija za svaku pohvalu, treba nam više ovakvih ekoloških aktivnosti u koje su uključena djeca, mladi i udruženja građana“, izjavio je Muhamed Agić, pomoćnik direktora osnovne škole u Kaloševiću.

„Korisnost održanih aktivnosti za lokalnu zajednicu ogleda u unaprijeđenju zaštite životne sredine sa akcentom na ruralni dio naše općine kroz inkluzivni pristup korisnicima projekta“,  rekla nam je Ferida Begović članica Udruženja sportskih ribolovaca „Blinker“ iz Kaloševića.

Pored ovih aktivnosti projektom „Za jednakost u životu „ u narednom periodu predviđeno je održavanje  takmičenja u pripremi literarnih radova na temu “Rijeka Usora” za učenike osnovne škole u Kaloševiću  i korisnike usluga Dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju Tešanj, te održavanje edukativnih predavanja za trenere, sportske radnike i sportske klubove sa područja općine Tešanj. 

Projekat se provodi uokviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

O Sportski savez Opcine Tesanj