Uspješno održana literarna radionica u okviru projekta “ZA JEDNAKOST U ŽIVOTU”.

U okviru realizacije projekta „Za jednakost u životu“, koji provodi Sportski savez općine Tešanj, dana 19.11.2019. godine sa početkom u 11:00 sati, u prostorijama Osnovne škole „Abdulvehab Ilhamija“ u Kaloševiću, organizovana je jednodnevna radionica u pripremi literarnih radova na temu: „Rijeka Usora“.

Na radionici je učestvovalo devedeset učenika i učenica osnovne škole u Kaloševiću i šestero djece iz Dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju Tešanj.

U cilju podizanja nivoa svijesti građana o značaju zaštite životne sredine kroz edukaciju i praktično djelovanje, tokom održavanja radionice prisutni učesnici su pripremali crteže, priče i pjesme o rijeci Usori koje je ocjenjivao tročlani žiri formiran od nastavnog ososblja osnovne škole u sastavu: Esad Iriškić, Amrita Memić i Delveta Alibalić.

Sva djeca su dobila besplatan pribor za crtanje i pisanje.

„Većina radova koje smo ocjenjivali su zaista izvrsno odrađeni, te je bilo teško izabrati najbolje, u suštini i radovi koji nisu među prva tri mjesta su zaista kvalitetni i samo su nijanse odlučivale o pobjednicima“, rekao je predsjednik žirija Esad Iriškić prije samog proglašenja najboljih radova.

„Ovaj projekat je odličan, dosta djece koja su učestvovala u radionici su se odmah nakon današnje aktivnosti prijavila za učestovanje u literarnim sekcijama naše škole“ rekla nam je Amrita Memić, nastavnica u školi.

Svi učesnici radionice su počašćeni sa ukusnim obrokom i osvježavajućim pićem.

U kategoriji crtanja ostvaren je slijedeći plasman:

Osnovna škola

  1. Irma Haušić
  2. Najla Mahmutović
  3. Amar Mahalbašić

Dnevni centar

  1. Emir Joldić
  2. Šemsudin Mašić
  3. Amra Žižo

U kategoriji pisanja ostvaren je slijedeći plasman:

Osnovna škola

  1. Dalila Ramić
  2. Anisa Fatić
  3. Almin Ćemanović

Dnevni centar

  1. Almin Hadžan
  2. Almir Čelik
  3. Nedžma Bekrić

Najboljim pojedincima su uručene vrijedne nagrade kao motivacija za učestvovanje u društveno korisnim projektima naše zajednice.

Voditeljica Dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju Erna Samardžić je izjavila: „Iskrene čestitke Sportskom savezu općine Tešanj na pripremi i realizaciji projekata koji doprinose povećanju uključenosti osoba sa poteškoćama u razvoju u društvene aktivnosti, naša djeca su sretna i vesela što imaju priliku da učestvuju u druženju i radnim aktivnostima sa drugom djecom, mislim da je cilj projekta „Za jednakost u životu“ ispunjen u potpunosti.

Pored edukativne radionice u narednom periodu projektom „Za jednakost u životu“ predviđene su aktivnosti na realizaciji obuke za trenere, sportiste i sportske radnike općine Tešanj.

Projekat se provodi u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

O Sportski savez Opcine Tesanj