10. Balkan streets festival u Tešanju

Kada je Udruženja građana „Stari grad“ Tešanj, kao jednu od svojih aktivnosti, 2010. godine uvrstilo održavanje muzičkog Balkan Strrets festivala u Tešnju ni slutili nisu da će ove godine Festival doživjeti 10. rođendan.

Svakako, glavni krivac za ovako veliku priču u Tešnju je predsjednik Udruženja Zoraid Mehičić Zoka, neumorni Zoka, entuzijasta, roker sa „dna kace“. Zoku, inače, ubrajaju u jednog od najvećih promotora grada Tešnja i za jednog od najvećih „krivaca“ što u Tešnju rock ‘n roll još uvijek živi.

  1. Balkan streets festival u Tešnju je održan 2. jula 2010. godine i tada su nastupili: PREDGRUPA (BiH), PROCES (BiH), SOPHA (Belgija), SENNEN (Holandija), LOST BEAR (Holandija) i DJ TRIKSID BiH).

Nezaboravna manifestacija sa dobrim muziciranjem i puno raznih žanrova bila je, svakako,  osvježenje u Tešnju, pa ne čudi da su ljubitelji dobre svirke i provoda, kakav Tešanj može pružiti,  s nestrpljenjem čekali šta će se ponuditi na 2. Balkan Streets festivalu.

Kako sam 2011. godine napisao osvrt na održani 2. Balkan streets festival isti ću prenijeti u cijelosti:

„Zorid Mehičić u Tešnju i dalje znan kao Zoka projekat Balkan streets festivala pokrenuo prošle godine. Mada je u početku bio skeptičan ja sam znao da će u nakanama uspjeti, i nisam se prevario 2. Balkan streets festival je bio daleko posjećeniji, kvalitetnija svirka, ambijent, i sa sigurnošću mogu reći da će 3. biti za još veće pamćenje.
Festival je otpočeo DJ TRIKSID/ELEKTROVIBE iz Jelaha. Iskusni DJ je još jedanput pokazao da je u ovom poslu najbolji na općini Tešanj, a konzumenata ove vrste muzike, koja i meni nakada „liježe“, nije nedostajalo.
Slijedi nastup grupe Z.I.D. iz Tešnja, a s njim i pokušaj kiše da rastjeraju posjetioce. Neumorni Zoka se penje na binu i „viče“ „NEĆE BITI KIŠE, NEĆE BITI KIŠE…“, najvjerovatnije očajan što je sve bilo tako blizu da Festival, usljed velikog nevremena, propadne. „NEĆE BITI KIŠE…“, „grmi“ Zoka, i kiša nas mimoiđe??? J.
Momci iz grupe Z.I.D. svirali su, uglavnom, „domaću“ muziku. Ono što mogu za njih reći je da su se trudili, predpostavljam uporno vježbali, i od mene dobili prolaznu ocjenu, od publike ispred bine, najvjerovatnije riječi pohvale.
TEŠANJ URBAN BEND iz Tešnja nastup počinje sa izvođenjem Knocking on heaven's door, verzija od Guns N Roses. TEŠANJ URBAN BEND je prvu pjesmu izvodio u najjačem sastavu, koji je imao do sada: Neka, Krdžo, Damir i Sule potpomognuti pjevačem Branislavom Vidovićem iz grupe DEMODE i mladim tešanjskim gitaristom Nermanom Turkićem, Slesh kako ga nazva voditelj programa Zoka.
Često sam razmišljao, ko bi to mogao zamjeniti na sceni TEŠANJ URBAN BEND, najbolji rokenrol bend na općini Tešanj, nisam nalazio odgovora. Sinoć sam razbio svoje nedumice, mladi Nerman Turkić će najvjerovatnije okupiti momke, zašto ne i djevojke koji će nastaviti tradiciju dobrog rokenrola u Tešnju.
U nastavku TEŠANJ URBAN BEND je svirkao pjesama AZRE, sa mojom ozbiljnom zamjerkom da bi mogli malo više vježbati s obzirom na kvalitet sinošnje svirke, a imajući u vidu visok muzički potencijal članova TEŠANJ URBAN BENDA.
Ono zbog čega je, između ostalog, vrijedilo doći  2. Street festival su svakako bili DEMODE iz Doboja, momci zbog kojih se povremeno isplati otići i u PUB UNDER CLUB u Jelahu, gdje ponkad petkom nastupaju.
Mada oslabljeni, zbog izostanka Veselina na ritam i solo gitari, na svirci se uopće to nije moglo primjetiti, jer ako su mogli Creeam, Jimi Hendrix Experience, ZZ Top… djelovati kao trio zašto to ne može i DEMODE.
Energija kojom „praše“ ovi momci je za svaku pohvalu. Dinamična i dobro uštimana svirka bi nas, ako okrenemo leđa bini, na trenutak dovela u nedomicu da se nalazimo na koncertu Jimi Hendrixa, Stivie Ray Vaughana,  Rare Earth…izvođača koji su obilježili rokenrol historiju, a koji su bili na repertuaru sinošnje svirke grupe DEMODE.
Slijedi BOMBAY SHOW PIG iz Holandije. Bend koji svira alternativniju muziku, koja je za naše prostore teže prihvatljiva, ali muzika koja nije bila smetnja da BOMBAY SHOW PIG ostvari veoma dobru komunikaciju sa publikom, koja je bila uporna ostati do kraja Street festivala.
Bendom dominira djevojka za bubnjevima Linda van Leeuwen (Drums, Samples & Backing/Lead Vocals), koji svoj posao odrađuje veoma dobro i profesionalno, te pjevač Christian Kratzsch (Lead Vocals & Synth) koji me je povremeno podsjećao na pjevača Damo Suzuki kultne grupe Can iz Njemačke.
Velika hvala bendu   BOMBAY SHOW PIG koja je prevalila dugi put iz Holandije, da bi dala doprinos obilježavnaju „TEŠANJSKOG LJETA“ i čuvanju tradicionalno dobrih svirki po kojima je nekad Tešanj bio prepoznatljiv.
Organizatoru Udruženju „Stari grad“ Tešanj sve čestitke, uz malu opasku da, ipak, Zoka ne može sve sam, te da se ekipa oko njega mora proširiti, jer usitinu Zoka organizuje  najposjećenije manifestacije u gradu Tešnju, a malom Nermanu Turkiću preporuka da zasuče rukave i preuzme rokenrol scenu u Tešnju.“ (Tešanj, 30.06.2011. godine.)

U 10 godina postojanja, i do sada  9 održanih Festivala, u Tešnju je nastupilo, na 13 koncerta, 59 muzičkih grupa i pojedinaca iz 7 zemalja okruženja i šire.

Na Festivalu su nastupale grupe i pojedinci koji su se tek dokazivali na muzičkoj sceni, ali i oni koji su nekada bili zvjezde u usponu, poput EX PONTO iz Doboja. Tešanj je na Festivalu  ugostio i dokazane na muzičkoj sceni kao što su Lačni Franc i Divlje Jagode, i naravno na Festivalu neizostavni su bili Neka i Sutko, muzičari koji su utirali put rock ‘n roll sceni u Tešnju.

10. Balkan streets festival se održava 30. novembra 2019. godine, a nastupaju: GENERACIJA BEZ KOMPASA, MALI BUBANJ i DUO ACUSTICO SUAD I NACE. Dobar razlog za dobar provod. Dođite da zajedno obilježimo 10. rođendan Balkan Streets festivala u Tešnju.

 

Tešanj, 27.11.2019. godine
Emir Unkić Deba

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *