Uspješno održana edukacija sportista u okviru projekta “ZA JEDNAKOST U ŽIVOTU”.

U okviru realizacije projekta „Za jednakost u životu“ koji provodi Sportski savez općine Tešanj, dana 16.12.2019. godine sa početkom u 17:00 sati u prostorijama JU „Opća biblioteka“ Tešanj (sala u prizemlju biblioteke) održana su edukativna  predavanja s ciljem širenja sportske kulture i sportskog načina života, uključivanja u sportske aktivnosti djece sa poteškoćama u razvoju, stvaranja navika zdravog življenja, bolja socijalizacija djece, razvijanje takmičarskog duha, te jačanje organizacionih sposobnosti sportskih klubova.

Na edukaciji je evidentirano prisustvo devedeset pet gostiju među kojima su bili članovi sportskih kubova, treneri, sportski radnici i drugi zainteresovani građani općine Tešanj.

Mr. Esad Bašić je na vrlo zanimljiv i funkcionalan način prisutnim gostima predstavio temu „Sport za djecu sa poteškoćama u razvoju“. Kroz praktične primjere dobre prakse dao je jasna pojašnjenja oko rada sa marginaliziranim skupinama uz konstruktivan prijedlog da se u narednom periodu svi klubovi sa područja općine Tešanj direktno uključe u trenažni proces djece sa poteškoćama u razvoju.

Dr.sci. Behudin Bajgorić je kroz niz stručnih objašnjenja uz kvalitetne primjere iz svog bogatog sportskog iskustva prezentovao temu: „Značaj trčanja u procesu formiranja motoričkog fundamenta“. Nakon teoretskog dijela predavanja svi gosti i predavači su nastavili praktičnio dio edukacije u sportskoj dvorani u Tešnju gdje je dr.sci. Behudin Bajgorić na praktičnim primjerima mladih sportista je demonstrirao pravilno trčanje te ukazao na niz nepravilnosti prilikom trčanja odnosno tokom održavanja trenažnog procesa. 

Tokom predavanja učesnici edukacije su predavače više puta nagradili aplauzom, a sportski trener Ernes Ćostović nam je oduševljeno izjavio: „Edukacija je bila odlična, imali smo priliku čuti dosta korisnih informacija bitnih za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju a tema vezana za pravilno trčanje je pun pogodak, zaista smo dobili izuzetno korisna predavanja i veoma stručne predavače“.

„Svaka čast Sportskom savezu općine Tešanj, edukacija je za svaku pohvalu, treba nam više ovakvih stručnih predavanja u koja su uključeni sportisti, sportski radnici i treneri“, izjavio je Nusret Salkanović, sportski trener.

Pored ovih aktivnosti projektom „Za jednakost u životu„ u narednom periodu predviđeno je potpisivanje memoranduma o saradnji i nastavku aktivnosti na ekološkom i sportskom planu između Sportskog saveza općine Tešanj i svih zainteresovanih sportskih klubova i institucija sa područja općine Tešanj.

Projekat se provodi u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

O Sportski savez Opcine Tesanj