25. godišnjica Obnoviteljske skupštine OO SDP BiH Tešanj

25. godina OOSDPBiH Tešanj

Ove godine, 29. aprila navršava se  25. godišnjica od održavanja Obnoviteljske skupštine općinske organizacije SDP BiH Tešanj.

Planirano obilježavanje, zbog vanrednih okolnosti, pandemije Coronavirusa ne može biti realizovano, te ovim putem želimo podsjetiti članstvo, simpatizere, kao i sve građane na ovaj događaj.

Prvi, višestranački izbori u BiH održani 1990. godine, na vlast su ustoličili tri monoetničke stranke koje su, u koaliciji, formirale vlast na svim nivoima u BiH. Ovim činom je uslijedila podjela svih resursa i institucija na etno – klerikalnom principu, pa tako i teritorijalno zaokruživanje „svojih teritorija“.

Naravno, to nije moglo proći bez konflikata, što je dovelo  do oružanog sukoba, što je omogućilo i vanjsku agresiju naših susjeda u ime velikodržavnih projekata, a na štetu BiH.

U okolnostima ratne prijetnje, SDP BiH je, kao opoziciona stranka, odlučio da zamrzne političko – partijsko djelovanje i pozove sve građane BiH u jedinstven front za odbranu Zemlje, bez obzira na stranačku, nacionalnu ili druge razlike.

Međutim, vladajuće političke stranke su imale svoju politiku i svoje viđenje riješenje za BiH.

Te politike su, neminovno, vodile teritorijalnoj podjeli, odnosno, nestanku BiH, što je, sve više, uvjeravalo i međunarodnu zajednicu da je podjela jedino riješenje.

SDP BiH, na čelu sa dr. Nijazom Durakovićem, nije pristajao na politiku nacionalnih, vladajućih stranaka, i donosi Odluku o obnovi političkog organizovanja i djelovanja SDP BiH.

I naša općinska organizacija, je među prvim lokalnim sredinama, otpočela pripreme za obnoviteljsku skupštinu već u decembru 1994. godine.

Stvaranjem uslova, 29. aprila 1995. godine, u prisustvu 61.delegata,  održana je Skupština na kojoj su usvojeni osnivački dokumenti i izabrano rukovodstvo naše lokalne organizacije u ratnim uslovima.

Na državnom nivou u Predsjedništvo BiH ulaze kadrovi SDP BiH, koji svojim djelovanjem osujećuju podjelu BiH. Od tada i međunarodna zajednica mijenja svoju politiku prema rješenju krize u BiH, kao preduslov za daljnju izgradnju bh društva i države, procesa koji i danas traje.

Od obnove rada i djelovanja OO SDP BiH Tešanj, do danas, SDP je parlamentarna stranka u Općinskom Vijeću Tešanj i putem svojih vijećnika, organa i organizacija koje djeluju unatar naše Općinske organizacije, nastoji provoditi politiku socijaldemokratije, očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, pravne države, društva u kojem se poštuju ljudska prava i slobode, društvo jednakih šansi za sve, bez diskriminacije, segregacije, korupcije i kriminala.

Koristimo ovu priliku da se zahvalimo svim našim članovima i aktivistima koji su u proteklih 25 godina dali svoj doprinos i pomogli u očavanju i jačanju ideje socijademokratije na ovim prostorima.

Svim članovima želimo čestitati ovaj važan jubilej, 25 godina organizovanog rada i djelovanja SDP BiH na području Općine Tešanj.

Također, želimo se zahvaliti svim simpatizerima i građanima za svu podršku koju nam daju za dobro svih nas u ZEMLJI ZA SVE NAS.

 

                                                                                       Predsjednik OO SDP BiH  Tešanj
Senad S. Subašić

O OO SDP Tesanj