Budimo odgovorni!

Poštovani sugrađani, čast nam je i zadovoljstvo da vam predstavimo projekat „Budimo odgovorni“ koji provodi Sportski savez općine Tešanj u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Projekat „Budimo odgovorni“ ima za cilj ublažavanje posljedica izazvanih virusom COVID-19 kod ranjivih grupa stanovnika općine Tešanj, odnosno zaštitu zdravlja ljudi i sprečavanje širenja zaraznih bolesti izazvanih virusom COVID-19, koji se trebaju postići kroz podjelu higijenskih paketa sa zaštitnom opremom i sredstvima za dezinfekciju pripadnicima ranjivih grupa stanovnika općine Tešanj.

Prema podacima dobijenim iz općine Tešanj, koji su bazirani na spiskovima članova u Udruženjima građana „Hronični bubrežni bolesnici općine Tešanj“, „ Slijepa i slabovidna lica općine Tešanj“, „Sugar Tešanj“ i Udruženje „Civilnih žrtava rata“ evidentno je da postoji oko 400 građana koji su suočeni sa svojim oboljenjima a svakodnevno imaju potrebu za kretanjem van svojih domova i dobijanjem medicinskih usluga (dijaliza, kontrolni pregledi, lijekovi, medicinska pomagala).

Specifični cilj projekta je direktna pomoć za 400 stanovnika općine Tešanj podjelom besplatnih higijenskih paketa sa zaštitnom opremom i upustvima o ponašanju građana tokom pandemije virusa COVID-19.

Svaki korisnik će dobiti higijenski paket koji sadrži 20 zaštitnih maski, 20 zaštitnih rukavica, dva sredstva za dezinfekciju te letak sa upustvima o ponašanju tokom pandemije virusa COVID 19. Svi navedeni artikli će biti upakovani u platneni ceker  na kojem će biti istaknuta glavna poruka projekta, logo aplikanata i donatora.

Saradnik na projektu će biti Doborovoljno vatrogasno društvo Tešanj čiji članovi će, shodno planu i programu za raspodjelu paketa, izvršit prijevoz paketa kombi vozilom do adresa krajnjih korisnika te podjelu paketa.

Početak projekta je 01.09.2020. godine i isti će biti realizovan najkasnije do 30.10.2020. godine.

Budžet projekta je 20.000,00 KM.

Projekat “Budimo odgovorni” je sufinansiran/podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

O Sportski savez Opcine Tesanj