Pisker, Unkić i Kamber među dobitnicima priznanja Srđan Aleksić

Nagrade za izvještavanje o ljudskim pravima i marginaliziranim grupama objavljene na Media.ba i Diskriminacija.ba.

Dugogodišnja saradnica Media.ba Lidija Pisker dobitnica je Specijalne plakete za analizu u okviru Nagrade Srđan Aleksić zbog toga što se u svojim tekstovima analitički i sveobuhvatno bavi pitanjima diskriminacije i ljudskih prava. Dvojac Hilma Unkić i Ajdin Kamber su osvojili drugo mjesto u Kategoriji 2 Nagrade Srđan Aleksić za tri priče, objavljene na Diskriminacija.ba, u kojima su radili na razbijanju predrasuda o osobama sa invaliditetom i migrantima.

Organizatori su objavili da Lidija Pisker u svojim tekstovima ima “dosta zanimljivih sagovornika što doprinosi zanimljivosti i dinamičnosti medijskog sadržaja, i nastoji da ponudi rješenja ili da utiče na donosioce odluka kako bi se poboljšao status onih o kojima se izvještava”, a da u pričama Hilme Unkić i Ajdina Kambera su osobe sa invaliditetom i migranti ono “što oni uistinu jesu, a što većina ne želi da vidi”.

Nagradu koju su ove godine organizovali Helsinški parlament građana Banjaluka i Mreža za izgradnju mira uz podršku Civil Rights Defenders, dobili su:

–       Kategorija 1 u kojoj organizacije civilnog društva nominuju novinare čije izvještavanje smatraju društveno odgovornim i profesionalnim, prvu nagradu je dobila novinarka Milena Jašar Opardija sa Televizije N1, a drugu slobodna novinarka Kristina Ljevak.

–       Kategorija 2 u kojoj su novinari imali mogućnost da kandiduju svoje radove, prvu nagradu je dobila Emina Dizdarević, novinarka BIRN-a BiH, a treću Alema Kazazić sa FTV.

Na ovogodišnji Konkurs za novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ stiglo je ukupno 18 prijava novinarki i novinara i 8 prijedloga nevladinih organizacija. Ovo je deseta dodjela ove nagrade a do sada ju je dobilo 43 novinara, novinarki i medijskih kuća iz BiH. Nagrada se dodjeljuje za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno-odgornog novinarstva.

Izvor: Mreža za izgradnju mira

__

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *