Emir Unkić / Slučaj Nermin Deljkić

DRUGOVI, NE MOŽETE DA DRŽITE VJETAR U SVOJOJ PESNICI!

Ne želim, ovaj put, pisati o saslušanju mog druga Nermina Deljkića u svojstvu svjedoka i prikupljanja dokaza na okolnosti iz naloga Kantonalnog tužilaštva ZE-DO kantona od 11.12.2020 godine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Zloupotreba položaja” na prostoru općine Tešanj, već mu želim pomoći, na njegovu molbu, u tumačenju Statuta SDP BiH. Samim pisanjem, iskreno da kažem, želim u fokus javnosti staviti Nermina Deljkića, visokopozicioniranog člana SDP BiH, koji je pokrenuo hrabre procese zbog kojih se kod nas “gubi glava”, a samim tim i pomoći mu kako drug drugu treba pomagati u teškim trenucima.

Naime, nakon što sinoć, 27.12.2020. godine, vijećnik Nermin Deljkić nije dobio podršku Predsjedništva OO SDP BiH Tešanj da obnovi mandat predsjednika Kluba vijećnika SDP BiH u OV Tešanj, pa da čak, u novom sazivu kluba vijećnika SDP-a, ne bude ni zamjenik ili sekretar Kluba, Predsjedništvo OO SDP BiH Tešanj je istrajno da se u Osnovnoj organizaciji SDP BiH Jelah, u kojoj je Nermin Deljkić predsjednik, održi Izvještajno-izborna konferencija, na kojoj će se birati novo rukovodstvo (Konferencija se pokušavala održat ali je, zbog trenutnog stanja-pandemija COVID, odziv članstva bio slab).


Kako mi je Nermin pričao, nedumica postoji i među samim članovima Predsjedništva OO SDP BiH Tešanj da li se procesi oko sazivanja Izvještajno-izborne konferencije Osnovne organizacije SDP BiH Jelah vode u skladu sa dokumentima SDP BiH.

Općinski odbor OO SDP BiH Tešanj je 2019. godine usvojio Zaključak o održavanju Izvještajno-izbornih konferencija osnovnih organizacija SDP BiH. Zanimljivo je da se Zaključkom osnovne organizacije SDP BiH obavezuju na održavanje Konferencija, a ne Odlukom o održavanju Izvještajno-izbornih konferencija osnovnih organizacija SDP BiH, koju Općinski odbor uopće nije usvojio, što je u ranijem periodu bila, ne samo praksa, već i obaveza. Ono što je zbunjujuće da mi u osnovnim organizacijama SDP BiH nikada nismo vidjeli dokument/odluku/zaključak nekog od organa OO SDP BiH Tešanj da održimo Konferencije, stoga i ne čudi da, slobodno mogu reći, većina osnovnih organizacija SDP BiH nije izvršila ovaj zadatak ili je to, pak, uradila mimo utvrđenih pravila.

Neću da pomislim da se pritisak na Osnovnu organizaciju SDP BiH Jelah vrši, da održi Konferenciju, kako bi se Nermin Deljkić smijenio sa pozicije predsjednika u toj Organizaciji, ali zaista su mi nelogična neka dešavanja.

Kao prvo, dio Predsjedništva Općinske organizacije SDP BiH Tešanj osporava legalitet i legitimitet predsjednika i Predsjedništva Osnovne organizacije SDP BiH Jelah, te svojim Zaključkom sa 12. sjednice, održane 26.11.2020. godine, nestatutarno isključuje zadužene za sazivanje Izvejštajno-izborne konferencije u Osnovnoj organizaciji SDP BiH Jelah.

Želim podsjetiti da je rukovodstvo Osnovne organizacije SDP BiH Jelah izabrano u skladu sa Odlukom o sazivanju Izvještajno-izbornih konferencija broj: 01-237-2/7-15 od 10.7.2015. godine. U samom Članu 6. navedene Odluke se kaže “Sve aktivnosti oko pripreme i održavanja Konferencije osnovnih organizacija SDP-a vodi Predsjedništvo osnovne organizacije.” s toga mi zaista nije jasno zašto bi to 2020. godine bilo drugačije. Znam, neko će pokušati tumačiti kako Predsjedništvo i predsjednik Osnovne organizacije SDP BiH Jelah nemaju legalitet i legitimitet, jer nisu održali novu Konferenciju, što apsolutno nije tačno, jer se radi o rukovodstvu koje je izabrano u legalnoj proceduri 2015. godine i mandat im traje do izbora novog rukovodstva.

Naravno Predsjedništvo Općinske organizacije SDP BiH Tešanj moglo je u skladu sa Članom 173. Statuta SDP BiH (“Ukoliko Predsjedništvo općinske/gradske organizacije SDP BiH utvrdi da nije moguće organizovati izbore u osnovnoj organizaciji SDP BiH,može imonovati povjerenika za tu organizaciju.”) imenovati Povjereništvo Osnovne organizacije, ali to nije uradilo jer je svo ovo vrijeme isticalo Osnovnu organizaciju SDP BiH Jelah kao najbolju u Općinskoj organizaciji SDP-a, a što govori sam izborni rezultat SDP BiH u MZ Jelah, a o čemu ću posebno pisati.

Na kraju, ishitreni i neodgovorni postupci Predsjedništva OO SDP BiH Tešanj, mogu samo nanijeti nesagledive štete po SDP BiH na prostoru općine Tešanj, a i šire, te se ne mogu oteti utisku da se iza svega krije želja da se Nermin Deljkić makne, kao “nedisciplinovan” SDP-ovac, a samim tim da mu se spriječi vođenje procesa u formiranju organa MZ Jelah, zaboravljajući da je Nermin Deljkić jedan od najzaslužniji, ako ne i najzaslužniji za ostvareni izborni rezultat SDP BiH u MZ Jelah, i pored toga što je protiv njega vođena tzv. NEGATIVNA KAMPANJA, što je strogo zabrnjeno u SDP BiH, a o čemu ću, također, pisati.

Dakle, druže Deljka legalan si i legitiman, DOSLJEDAN S KARAKTEROM, a ako neko misli drugačije neka traži tumačenje Statutarnog odbora SDP BiH.

Kalošević, 28.12.2020. godine

Emir Unkić Deba

 

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *