Objavljena knjiga o Amiru Brki

U izdanju tešanjske biblioteke, iz štampe je izašla knjiga “Kritičari o Amiru Brki”, koju je priredio profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Muhidin Džanko. Knjiga donosi tekstove o liku i djelu Amira Brke, a koja su proteklih godina pisali ugledni bh. i međunarodni autori.

 

Pjesnik, pripovjedač, romanopisac, esejist, publicist, kulturni historičar, književni kritičar, kulturni producent, bibliograf, urednik brojnih književnih, kulturnih i žurnalističkih edicija, laureat uglednih književnih nagrada – Amir Brka jedna je od najsnažnijih autorskih osobnosti u južnoslavenskom jezičkom prostoru – riječi su priređivača knjige Muhidina Džanke.

Kako ističe, knjiga je bila potrebna, prije svega kao doprinos razvoju nauke o književnosti.

Ranije su o Brki objavljene knjige Vojislava Vujanovića, Almira Zalihića, Milana Garića i Envera Kazaza. Tu iznimnu književnu i kulturnu reputaciju Amir Brka zavrijedio je, ne samo svojim brojnim književnim djelima, već i originalnim rukopisom i stalnim kreativnim razvojem koji ne podilazi bilo kakvim kanonima i utjecajima.

Na 500 stranica knjiga donosi više od 100 tekstova. Najviše autora je iz Bosne i Hercegovine, ali tu su i brojna ugledna imena iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Ukupno uzevši, može se reći da ovako impresivan osvrt na svoje stvaralaštvo nije doživio nijedan savremeni bosanskohercegovački pisac.

(Izvor: bhrt.ba)

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *