Da li u Tešnju postoji opozicija?!

Dugo su se godina na području općine Tešanj; kako na društvenim mrežama, kafanama, organima mjesnih zajednica, kao i Općinskom vijeću Tešanj, vodile bespoštedne bitke iz kojih se moglo jasno vidjeti i razaznati tko je sve pozicija, a tko opozicija na našim prostorima.

Da li su u Tešnju svi postali vlast ili su pak političke stranke, nemajući hrabrosti i znanja da se suprostave vladajućoj SDA, ili pak vođene interesima svojih vođa, otišle pod skute SDA, priznavajući time da nema bolje od SDA i da u Tešnju vlada blagostanje, o kojem SDA govori 30 godina unazad, a da mi to nismo znali.

Zanimljiva je šutnja “opozicionih” političkih stranaka, pa tako i moje, tvoje, naše OO SDP BiH Tešanj, koja je morala reagovati, javno, pa ako treba i pozvati građane na proteste, građanski neposluh, jer je razloga puno, od kojih ću nabrojati samo neke, a ponašanje vijećnika SDP BiH u OV Tešanj bi na 5. sjednici OV Tešanj, zakazanoj za 28. april, moglo pokazati da li sam u pravu ili ne.

Ovaj put neću o sumnjivim zamjenama zemljišta, jednonacionalnoj strukturi uposlenika Općine Tešanj, jednonacionalnom rukovodstvu OV Tešanj, neizgrađenom hotelu, kvalitetu ugovorenih građevinskih radova za Općinu, već ću hladne glave, bez ikakve funkcije u SDP BiH, nabrojati nekoliko činjenica, o kojima izostala reakcija OO SDP BiH Tešanj, kao i o pretdhondo pobrojanim:

Krvava rijeka na slici je rijeka Tešanjka, snimljena u februaru 2021. godine, je jedan od povoda zašto je SDP Tešanj morao reagovati. Nažalost, izostala je bila kakava reakcija, izuzev, rijetko, hrabrih građana, a SDP Tešanj je zaboravio na Programska opredjeljenja SDP BiH, usvojena na VI Kongresu SDP BiH, po kojima će se SDP BiH posebno zalagati za jačanje kapaciteta upravljanja održivim okolinskim razvojem, koji treba da osigura, između ostalog, i zdravlje ljudi, životinja i biljnog svijeta.

Zanimljivo je da je u Izvještaju o izvršenju Budžeta Općine Tešanj (1. tačka Dnevnog reda na zakazanoj 5. sjednici OV Tešanj), u prihodovnoj strani, na ime Novčanih kazni, naplaćeno svega 1.249,40 KM, iako smo svjedoci svakodnevnog ekocida koji se dešava na prostoru općine Tešanj. Kako će vijećnici glasati po ovoj tačci Dnevnog reda ostaje da se vidi.

– Da li ste čuli da političke stranke u Tešnju, više, govore o minimalnim plaćama, koje su u Tešnju među najnižim u FBiH. Niste čuli, jer to više niko i ne spominje, opet, čak, ni moj SDP, koja se ne tako davno zalagala za povećanje minimalne plaće na 800 KM. Zašto SDP Tešanj ne reaguje ostaje nepoznanica, jer je nekada prednjačio u borbi za povećenje plaća, a Tešanj i dalje slovi za najrazvijenije područje u Bosni i Hercegovini.

– Zašto SDP Tešanj nije reagovao na najavljeno, “usaglašeno”, povećanje paušala vijećnicima OV Tešanj, zašto se dozvolila priča da su vijećnici SDP-a i rukovodstvo SDP Tešanj za povećanje paušala, kada znam da niti vijećnici, niti rukovodstvo SDP Tešanj takvu odluku nikada ne bi podržali, a ako sam pak u krivu, podršku povećanju paušala bih ocjenio kao dobro smišljenu igru koja ima za cilj da se SDP BiH diskredituje, u vremenu kada najviše novca moramo odvajati za zdravlje ljudi, ali i da se građanima da argument da su svi isti.

– Zanimljivo je da SDP Tešanj ne reaguje ni na najavu izgradnje nove farme tovnih pilića na području MZ Jelah, iste MZ u kojoj je SDP BiH nosioc vlasti preko 20 godina, i koja je nekada ultimativno zastupala stavove da nema gradnje novih piličarnika bez saglasnosti oragana MZ Jelah.

– Veoma je interesanto nereagovanje SDP Tešanj na učestalo prozivanje rukovodstva i vijećnika SDP BiH Tešanj i povezivanje istih sa nekim mutnim poslovima, a o tome je, čak, i BHT imao dva tv priloga. Zašto je izostala reakcija? Zašto na napade, pogotovo, ako su neargumentovani ne odgovorimo i sa sebe skinemo sumnju, ali i članstvu i građanima pošaljemo jasnu poruku da nismo kao oni-SDA! Možda, pak, iza svega stoje “domaći“-SDP izdajnici koji žele da unište jednu od najjačih općinskih organizacija u SDP BiH, koja je dugo godina u Tešnju bila jedini branik samovolji i strahovladi SDA, a sada je i te kako poljuljana.

Nabrojao sam samo neke od tema na koje tešanjska “opozicija”, a pogotovo moj/tvoj/naš SDP Tešanj i SDP BiH moraju dati odgovor, a ukoliko, pak, nastave dosadašnju praksu i nastave ignorisati drugog i drugačijeg onda to doista neće biti moj, već TVOJ, a nikako naš SDP!

Emir Unkić Deba, 27.4.2021. godine

 

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *