Sretan 1. maj – Međunarodni praznik rada

1. maj
1. maj

Prema podatcima Svjetske banke BiH je 2020. godine zahvatila najveća recesija u posljednjih 25 godina. Naravno recesija je izazvana pandemijom Corona virusa, ali i lošim odgovorom vlasti u BiH na krizu u kojoj smo se našli.

Rad na poboljšanju uslova života građana nije među prioritetima vlasti u BiH, jer je vlast trenutno zauzeta novim kreditnim zaduženjima,  nabavkama luksuznih automobila i branjenjem svih privilegija koje su za sebe obezbjedili proteklih godina, dok su zakoni koji bi trebali da dovedu do povećanja plata radnicima još uvijek na čekanju, zaglavljeni u beskrajnim parlamentarnim procesurama.

Svjedočimo stalnom rastu cijena osnovnih životnih namirnica tako da i primanja većine „sretnika“ koji imaju posao nisu ni približno dovoljna za pokrivanje osnovnih životnih troškova. 

  U ovim teškim vremenima, kroz koja prolazimo, a za koja niko nije siguran koliko će još potrajati, potrebno je da pokažemo maksimalnu ozbiljnost i socijalnu osjetljivost. Vlast mora iskoristiti sve instrumente koji su joj na raspolaganju kako bi umanjila posljedice krize, pomogla očuvanje radnih mijesta, ali i očuvanje digniteta i dostojanstva radnika.

U nadi da će ovo biti posljednji pranik rada koji dočekujemo u ovako sumornim okolnostima u ime OO SDP BiH Tešanj i svoje osobno, svima koji naporno rade i žive od  svog rada želim sretan 1. Maj – Međunarodni praznik rada

                                                                       

         Predsjednik OO SDP BiH  Tešanj
Senad S. Subašić

O OO SDP Tesanj