Amir Terzic

PTICE

Imao si jedno šest godina kad si se prvi put penjao na tavan kuće. Golubovi bi se razbježali ,a ti si na mjestu sa kog su polijetali zapazio gnijezda. Plitka, slamnata gnijezda iz kojih si uzimao jaja. Bila su bijela i mnogo manja od kokošijih jaja koja si viđao. Onda si ta jaja krio, a pokazivao si ih samo najboljim drugovima. A kad si ta jaja pokazao svom starijem drugu Enveru Maci on ništa nije rekao, nasmijao se i donio pred tebe pregršt malih šarenih jaja. Onda bi ti kazivao:

– Vidiš, ovo zeleno sa pjegama je svračije. Svraka nosi šestero jaja i gnijezdo joj je visoko na drvetu i pokriveno je.

Ovo, što mu jako liči ali je duplo veće, je jaje vrane. Vrana nosi troje jaja,a gnijezdo ne pokriva.

Plava jaja su jaja brljka, petero nosi u duplji drveta.

Ovo najveće ja fazančije, rijetko ćeš naći dvoje u gnijezdu, uglavnom jedno…u travi, u grmlju…uvjek na zemlji…

Onda ste ti i tvoj drug Nedim sa Macom išli u jaja. Brzo si iskusio kako je bukva klizava, a kako je bagrem bodljikav.  Penjanje je nekako i išlo ali metnut ruku u gnijezdo je bilo ono najgore jer vam je Maca kazao da je jednom u gnijezdu našao zmiju. Zmije jedu ptičija jaja. Ako si našao samo dvoje jaja onda si ih stavio usta. Ako je više od dvoje onda ih metneš u čarapu, a čarapu držiš u zubima i silaziš. Na bagremu kod Kosovca si našao dvanaest jaja u gnijezdu. Garant dvije svrake nosile u jedno gnijezdo. A na grabu, u potoku pod Škapura brdom, si u gnijezdu mjesto jaja zatekao roj osa. Čavka gnijezdi na gradini, u puškarnicama kula. Okliznuo si se sa Dizdareve kule ali srećom nisi bio visoko i pao si na travu, na jednog od sedam braće. Kad u jednom danu nađeš dva gnijezda gdje su se iz jaja izlegli mladi to znači da je za tu godinu kraj. Jaja se metnu u staklene tegle i čuvaju. Do prvog maja, a to je skoro za godinu. Onda ćete se sakriti u grmlje pred konakom i za prvomajske praznike ćete jaja bacat na pionirske povorke. Svaki pogodak je dobar ali onaj u bijelu pionirsku kapicu je najbolji.

To ti je rekao jedan od starije braće, sam ne bi skont'o, kako ćeš ufatit goluba. Za sredinu drvene letve zavežeš jedan kraj od jedno pet metara špage, a tom letvom podupriješ duboku gajbu tako da stoji nakoso. Ispod gajbe položiš žita i čekaš da golub dođe. A ti si sakriven u magazi kuće i držiš špagu u ruci. Kad je golub pod gajbom, naglo potegneš špagu i gajba poklopi goluba. Jednom si odlučio goluba ostaviti i hraniti pa si mu od gajbi napravio kafez. Nije ništa pojeo ni popio od onog što si mu ostavio. Treći dan si ga našao mrtvog i više nisi lovio golubove.

Brat ti je iz Njemačke donio pušku tičarku. Tvoja je tičarka imala na cijevi ugraviranu ženu i zvala se Dijana ali nije mogla probušiti krompir kao Macina iako njegova nije imala ništa urezano. Samo je pisalo Zastava. Maca je rekao da njegova ima jaču oprugu ali je i moja dobra. Vrapca će ubi, a možda i goluba. Fazanu ne može ništa. A njegova može. Ubio si nekoliko vrabaca i sjenica, a onda si pucao na goluba i pogodio ga. Sa kuće je pao u avliju i ti si vidio da je ranjen. Pogodio si ga u krilo. Onda je iz kuće izašla komšinka Alema jer je golub stalno lupao zdravim krilom probajući da poleti. Alema je rekla da će me za ovo Bog pokarati. U golubu može bit i melek. Više nikad nisi pucao na golubove.

Vaša se streljačka družina zvala “Huso Hodžić”. Streljana je na najljepšem mjestu, na griču iznad čaršije, kraj pravoslavne crkve. Ispred streljane je velika livada na čijem kraju je rov. Rov je kameni i ljeti treba gledati kad ulaziš jer je Bambi ubio poskoka.Ti si u rovu jer se puca iz puške koja se zove MK i pokazuješ šta je pogođeno. Pokazuje se dugim drvenim štapom na čijem kraju je metalni krug. Oni što pucaju dobro vide taj metalni krug. Devetka – mašeš štapom gore dole nekoliko puta. Desetka – kružiš metalnim krugom oko centra mete.Ti si mali i pucaš iz tičarke koja se ispravno zove vazdušna puška. Poslije ste dobili velike ruske durbine Zenit pa više nisi morao pokazivati. Bambi durbinom vidi i gnijezdo čavke na Krnja- kuli. Pa kad vidi da na gnijezdu leži čavka dobro nanišani i opali. Iz rupe ispadne mrtva ptica. A Didi je sa kapele skinuo pticu koja je na nozi imala prsten. Niko nije znao koja je to ptica, a na prstenu je pisalo Genova i još nešto na talijanskom. Ti ćeš poslije više godina pobiti puno više ptica. Ti i tvoj polubrat, otprilike jednako. Skontali ste da je najvažnije trefiti prvu svraku. I onda je ostaviti nasred trave, između streljane i rova. Desetak svraka će sletjeti glasno grakčući, a ti sa polubratom imaš dogovor. Lijevo od mrtve svrake su njegove, desno tvoje. Kad kažeš sad, brojiš u sebi do pet i opališ, fazon je da opalite istovremeno i da još dvije svrake ostanu da leže mrtve. Jednom ste, sjećaš se, prebrojali dvanaest ubijenih ptica. Poslije su ti se u snu počele prikazivati  velike crne ptice pa si to kazao materi. Mati je nešto učila na vodu u časi, ti si tu vodu popio pa su ti ružni snovi prestali. A ti si prestao ubijati ptice.

Ribe grabljivice se love na prirodne i vještačke mamce. Vještački su blinkeri, rapale, tvisteri…Blinker je metalni, rapala od lahkog drveta balze, a tvister je od gume. Tvister u vodi rotira i imitira velikog crva a u sebi ima sakrivenu veliku udicu. Prave ih raznih boja ali ti loviš na žuti i zeleni.

Sad je zima, ne loviš ali si sa drugom otišao šetati uz rijeku. I tad ste opazili kako na grani koja je nadnesena nad rijeku visi djetlić. Riješio si da ga skineš sa tog drveta jer je izgledao jako tužno. Pogađajte šta se desilo sa pticom? Progutala je zeleni tvister koji je ljetos zapeo za granu pri zabacivanju. Ptica naravno mislila da je crv. A ko lovi na zeleni tvister, zabacuje pod grane johe u blizini potopljenog drveta jer su tamo krupni smuđevi, to ćete se valjda domisliti.

Vidio si i čuo si više puta kako ljudi između sebe traže halala. A ti se pitaš, kako od ptica halal iskati?

O Amir Terzic

Amir Terzić, rođen 15.07.1962. godine u Tešnju, od oca Ćazima i majke Hibe (rođene Krdžalić). Osnovnu školu i Gimnaziju završio u Tešnju a studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu. Radni vijek je započeo u Pobjedi Tešanj gdje ga zatiče agresija pa je angažovan u odbrani grada i države, naizmjenice u Pobjedi i Armiji BiH. Augusta 1994. godine napušta Tešanj i otad živi i radi u Češkoj Republici. Oženjen je i ima jednu kćerku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *