POMOCIJA KNJIGE ‘MOJ TEŠANJ’

Tešanjsko ljeto

PROMOCIJA KNJIGE ‘MOJ TEŠANJ

Petak, 9. juli, l8,00 sati, sala CKO

…Sanjao sam jednom, dok sam bio mali i dok se cijeli moj svijet svodio na Tabačku mahalu i Donju i Gornju čaršiju, da letim na leđima lastavice koja se svakog proljeća vraćala pod strehu moje rodne kuće, tačno iznad prozora kroz koji je ulazio sunčev zrak koji me svako jutro budio, i tu, sigurna i dobrodošla, kao što sam se i ja osjećao u Tešnju, darivala život svojim ptićima.

Sanjao sam da me nosi na leđima, ušuškanog mehkim paperjem.

Proturio sam noge ispod njenih krila i ona je radosno letjela ne pokazujući da sam joj težak i da me se želi osloboditi. Pravila je čudne krugove i nevjerovatne lupinge visoko iznad Starog grada, i sve sam odozgo posmatrao otvorenih očiju, smiren, bezbrižan i bez vrtoglavice, a onda je lastavica poletjela daleko, daleko, preko brda, rijeka i dolina, i ja zjedno a njom…

O Ahmed Bosnic

Ahmed Bosnić (Tešanj, BiH, 17. lipnja 1943.) bosanskohercegovački novinar, publicist, istraživač i amater arheolog. Rodio se u Tešnju 1943. godine, ali živi u Sarajevu i Splitu. Napisao je više popularnih knjiga iz rubnih područja znanosti.

Poznat je po svojim novinarsko-istraživačkim ekspedicijama u nepoznate krajeve svijeta, koje je organizirao proteklih desetljeća, te istraživanjima zagonetnih kamenih kugli na području BiH. Pobornik je kontroverzne teorije o postojanju piramida u srednjoj Bosni, koju je 2004. godine objavio Semir Osmanagić.

Bosnić u knjizi Dan kada su učenjaci umirali govori o mnogim znanstvenicima koji su navodno tajanstveno umrli dok su istraživali mnoge tajne zemlje i svemira. Posebno ističe one koji su umrli iz potpuno nejasnih razloga nekoliko minuta prije nego što su trebali objaviti neko veliko znanstveno otkriće.

U knjizi Sve misterije svijeta raspravlja o mnogim tajnama planeta Zemlje. Kao primjer Bosnić uzima često tzv. UFO, leteće tanjure za koji mnogi svjedoci tvrde da su ih vidjeli.

Tajanstvenom moru Bosnić raspravlja o tajnama mora. Kao najnejasniju točku na Zemlji navodi tkz. Bermudski trokut, na kojem su mnogi brodovi misteriozno bez traga nestali.

Tajne iščezlih civilizacija govore o starim civilizacijama kao što su Maje ili stari Egipćani, i o svim tajnama koje su oni krili.

(izvor: Wikipedia)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *