Amir Terzic

ZIMA

Tvoj ti je dragi prijatelj, profesor jezika Šefket, kazivao da je nekad predavao u nekoj seoskoj školi. Kako je bilo zimsko doba to je djeci dao pismeni zadatak na temu ZIMA. Dok su ostali pisali, jedan dječak  je neobično dugo gledao kroz prozor. Onda je dijete nešto kratko napisalo i predalo rad. Na papiru je pisalo: Niđe ništa. Samo ponekad poneki vrabac prhne.

A Ragin sin je kao osmogodišnjak recitovao: Zimi pada snijeg, ponekad i led, Hajro slastičar ne pravi sladoled.

Tvoje rodle su bile najveće i svi su ih zvali tanker. Otac je radio u tapetarskom pa se tim rodlama valjda prevozio namještaj. Pa kad je tapetarsko zatvoreno, oca zapalo da dobije te velike željezne rodle jer je imao puno djece. Na tanker komotno može sjest petero. A šesti, koji tanker gura, stane na poprečnu šinu. Ti si najmanji pa tebe metnu u sredu da ne ispadneš. Hoooop ide tanker, ti si vrištao na Numari, Krndiji, Seravi, Tepetu. Tebi su zavidili što imaš tanker, a ti si čekao kad ćeš porasti pa da ti sjediš prvi, da upravljaš. A kad si odrastao saznao si šta znači onako velik i težak tanker uzvući uz Numaru. Sa tankerom je bio još jedan problem. Nikad nisi znao kad je u magazi, a kad ga je neko od čaršijske raje posudio.

 

Maršala 1981 (Hamdo-Maćeha, Indir-Pindo, Burek, Rudi, Ćećo, Mesko)

Serava ima četiri stolarske radnje. Tako da će ti letvice za sličure uvijek neko dati. Ishoblane i zaobljene, a šinu ćeš naći na čaršiji. Kod bivše mljekare je magacin i tamo se raspakuju šporeti, uvijek ima šine koju ćeš zakucati na letvice. Ostaje provući kanafu kako valja i to je to. Kad ih obučeš na cipele, klipetom zategneš kanafu da ti ne spadnu. Sličure dobro idu kad je snijeg utaban, a najbolje idu na ledu, kad je velika zima pa rijeka zaledi. Poslije si se naučio klizati na pravim hokejaškim klizaljkama ali nije bilo nikog od raje da te vidi. A brat je stalno govorio da za tebe nisu sličure i da se nećeš nikad naučit.

 Prve skije koje si probao su bile bratove i on ih je sam pravio. Naučio si se na njima hodati ali nizbrdo nisu išle. Valjda su bile teške a ti lahak. Onda ti je Nedim davao svoje koje je dobio od dajdže. To su bile prave crvene skije sa vezovima i štapovima. Nedim je na tim skijama jednom sletio niz zaleđenu Numeru i zakočio. I nijednom nije pao. Onda je tebi i Gici Nadir Pajo dao svoje skije koje niste morali vraćati. Bile su drvene i nisu bile lakirane ali su bile prave, samo vojničke. Pa ste išli svaki dan na Maršalu i ti si skijao sve bolje. Te zime si s ponosom u testu fizičkog zaokružio DA na pitanje “Znaš li smučati?” A kad je Ćećo na tim skijama prvi put sletio niz Maršalu, u oduševljenju je htio dići nogu, kao skijaške zvjezde kad pobjede, pa je skiju slomio popola. Onda ti je Burek dao svoje, prave pravcate skije sa pancericama a kad si na njima sletio niz Maršalu od uzbuđenja nisi mogao disati. Jer takvom brzinom u životu nisi išao.

Ti si taman uzrastao kad su se po čaršiji počeli rađati prvi kafići. Sad ste sve te dječije zimske rekvizite zamijenili štokovima i  džinovima u koktelu cigareta, djevojačkih dodira i poljubaca. Toškove tombole i partije remija su upotpunjavale vašu zimsku idilu.

Sad živiš daleko od svoje čaršije pa se sa prijateljima pakuješ na zimovanje u francuske Alpe. Nosiš nordijske skije Atomic i alpske Rossignol. Raduješ se iako tvoj skijaški san još nije ispunjen. Nadaš se da još ima vremena za tvoj  san, da ćete jednom ti i tvoja stara raja parkirati auto na Ćatinom grebu. Skije na noge, ruksake na leđa pa lagano skijaško hodanje. Do Kahvice i nazad. A možda i dalje, prema Šeheru, sve dok je iole ravno. Langlauf. Sad bi Berla kazao: “Jah, al’ treba malo i poletit za nafakom, neće sama doć.”


O Amir Terzic

Amir Terzić, rođen 15.07.1962. godine u Tešnju, od oca Ćazima i majke Hibe (rođene Krdžalić). Osnovnu školu i Gimnaziju završio u Tešnju a studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu. Radni vijek je započeo u Pobjedi Tešanj gdje ga zatiče agresija pa je angažovan u odbrani grada i države, naizmjenice u Pobjedi i Armiji BiH. Augusta 1994. godine napušta Tešanj i otad živi i radi u Češkoj Republici. Oženjen je i ima jednu kćerku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *