Čestitka povodom 27. jula – Dana ustanka naroda BiH

Dan ustanka
Dan ustanka

Prošlo je 80 godina od jednog od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, 27. jula 1941. godine – Dana ustanka naroda BiH. Na ovaj dan, te 1941, je u Drvaru i Bosaskom Grahovu započeo organizovani otpor građana i naroda BiH prema fašizmu u II Svjetskom ratu, a koji je veoma brzo dobio masovne razmjere i proširio se  i na ostale dijelove BiH.

Od 1992. godine ovaj datum se u BiH ne obilježava kao zvanični praznik, danas je to zaboravljen datum i obilježavaju ga članovi Saveza antifašista i boraca NOR-a, te drugi antifašisti.

Civilizovana društva ponose se antifašizmom, antifašističkom tradicijom i svojom ulogom u pobjedi protiv fašizma.

Prije 80 godina, naši preci su digli svoj glas, pobunili se i oduprli se najezdi fašizma i tako nas svrstali na stranu pobjednika u II Svjetskom ratu.

Danas svjedočimo da fašizam u II Svjetskom ratu jeste poražen, ali da nije nestao i danas, kada se on ponovo rasplamsava i pojavljuje u mnoštvu različitih oblika, potrebno je da građani i narodi BiH ponovo dignu svoj glas i ustanu u borbu protiv neofašizma, po uzoru na naše pretke, a oni su nam pokazali da je fašizam moguće pobijediti. Čak što više svojom borbom i žrtvama koje su podnijeli i nas su zadužili da nastavimo njihovim putem.

U ime Općinske organizacije SDP BiH Tešanj svim građanima naše Općine i Bosne i Hercegovine želim čestitati 27. juli – Dan ustanka naroda BiH.

SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NAROU!

                                                           

                                                            Predsjednik OO SDP BiH Tešanj
                                                             Senad S. Subašić

O OO SDP Tesanj