Kako se rušio Nermin Deljkić

Predsjedniče Nikšiću, prestani da budeš saučesnik u nasilju

SDP BiH djeluje putem organizacija, organa i članstva SDP BiH, a kako sam uskraćen za djelovanje prva dva navedena oblika, nastavljam da djelujem kao član SDP BiH, a u skladu sa Statutom SDP BiH.

Naizgled, bezzazlen obračun predsjednika OO SDP BiH Tešanj sa aktivistom SDP BiH Nerminom Deljkićem krije daleko jaču pozadinu, jednostavno želi ga se ukloniti i onemogućiti ga da djeluje u interesu građana i jačanju ideje socijaldemokratije, što u ovom trenutku polazi za rukom aktuelnom rukovodstvu OO SDP BiH Tešanj.


Naime, sve je počelo onog trenutka kada je aktivista SDP BiH i vijecnik SDP BiH u Općinskom vijeću Tešanj Nermin Deljkić počeo da otvoreno i javno upozorava na težak položaj radnika na prostoru općine Tešanj, na nezakonitu privatizaciju, predatorski kapitalizm, interesne skupine u SDP BiH, talove oko prodaje-zamjene zemljišta, ugrožavanju životne sredine, kao i sveg drugog što mu programska opredjeljenja SDP BiH i nalažu. I pored velikog otpora i negativne kampanje na Lokalnim izborima 2020. godine, koja je rađena od nekih članova rukovodstva, pa i samog predsjednika OO SDP BiH Tešanj (što je i sam priznao, a o čemu postoji uredan zapisnik), Nermin Deljkić je dobio ogromnu podršku članova SDP BiH, simpatizera i građana, te je, ponovo, osvojio mandat u OV Tešanj.

PRVI KORAK

U mandatnom periodu 2016-2020. godina Nermin Deljkić je bio predsjednik Kluba vijećnika SDP BiH u OV Tešanj, i sa tom pozicijom mu je bilo osigurano mjesto u Predsjedništvu OO SDP BiH Tešanj (Član 43. Odluke o organizovanju i radu OO SDP BiH Tešanj i Član 165. Statuta SDP BiH). Nakon Lokalnih izbora Nermin Deljkić se ne bira ponovo za predsjednika Kluba vijećnika SDP BiH u OV Tešanj, iako je u svim izvještajima i informacijama organa OO SDP BiH Tešanj Klub ocjenjivan kao veoma uspješan (mada se s tim nisam slagao), s toga se nameće logičan zaaključak: priča Nermina Deljkića NE KRADEM, NE POTKUPLJIV, DOLJE IZRABLJIVAČI RADNIKA, STOP ZAGAĐENJU OKOLINE i sl. nije nailazila na odobrenje dijela rukovodstva OO SDP BiH Tešanj, te ga je kao takvog-odanog ideji socijaldemokratije trebalo maketi sa mjesta predsjednika Kluba vijećnika, a samim tim maketi i sa pozicije potpredsjednika OO SDP BiH Tešanj, koju obnaša.

KORAK DVA

Uklanjanje sa mjesta predsjednika Kluba vijećnika SDP BiH u OV Tešanj nije bila dovoljna, jer je Nerminu Deljkiću pozicija predsjednika Osnovne organizacije SDP BiH Jelah omogućavala da bude član Općinskog odbora SDP BiH Tešanj (član 34. Odluke o organizovanju i radu OO SDP BiH Tešanj i član 157. Statuta SDP BiH), čime se stvorila predpostavka da se Nermin Deljkić izabere za, jednog od tri, potpredsjednika OO SDP BiH Tešanj.

Iako lelgalno i legitimno izabran za predsjednika Osnovne organizacije Jelah (19.1.2021. godine), uz apsolutnu podršku članstva, Nerminu Deljkiću se i ta pozicija trebala oduzeti, pa je tako u izrežiranoj i napetoj atmosferi krajem augusta izabran novi predsjednik Osnovne organizacije SDP BiH Jelah (Nermin se nije kandidovao je novi izbor smatrao nestatutarnim).

KORAK TRI

Sutra, 14.9.2021. godine, se održava sjednica Općinskog odbora OO SDP BiH Tešanj, a jedan od ciljeva sjednice je i zvanično uklanjanje Nermina Deljkica iz rukovodstva OO SDP BiH Tešanj, a samim tim i s mjesta potpredsjednika OO SDP BiH Tešanj.

Čujem da na poziciju Nermina Deljkića treba da dođe PREDSJEDNIKOV ČOVJEK, koji je u Općinski odbor OO SDP BiH Tešanj izabran nestatutarno i mimo Odluke o organizovanju i radu OO SDP BiH Tešanj, jer je proguran i kooptiran iako je prva kooptirana morala biti žena, s obzirom da Općinski odbor OO SDP BiH Tešanj ne zadovoljava polnu strukturu, kako to nažale Statut SDP BiH i Odluka o organizovanju i radu OO SDP BiH Tešanj.

Da li će Općinski odbor OO SDP BiH Tešanj nastaviti da krši odredbe Statuta SDP BiH i Odluke o organizovanju i radu OO SDP BiH Tešanj saznat ćemo sutra, baš kao i to da li će Nermin Deljkić ostati bez ijedne funkcije u Općinskoj organizaciji SDP BiH Tešanj.

O problemima, koji se ne žele priznati, a u kojima se nalazi OO SDP BiH Tešanj govori i sama činjenica da je Predsjedništvo OO SDP BiH Tešanj izabrano mimo Statuta SDP BiH i Odluke o organizovanju OO SDP BiH Tešanj. Naime, Predsjedništva OO SDP BiH Tešanj ni blizu ne odražava strukturu kako se nalaže dokumentima SDP BiH, a od 13 izabranih (koliko broji Predsjedništvo OO SDP BiH Tešanj) samo je JEDAN mladi i dvije žene, čime se grubo krše postavljene zakonske i stautarne odredbe.

Da li će rukovodstvo SDP BiH, na čelu sa Predsjednikom Nikšićem, tolerisati ovo nestatutarno nasilje ostaje da se vidi.

SMRT FAŠIZMU/SLOBODA NARODU!

Kalošević, 12.9.2021. godine

Emir Unkić Deba


O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *