Na Dan nezavisnosti BiH 1. marta 2022. godine u Tešnju prezentirani Principi za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine

U organizaciji Centra za kulturu Tešanj kojim rukovodi ugledni književnik Amir Brka, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održana je javna tribina na kojoj su organizacije civilnog društva prezentirale usaglašene Principe za izmjene ustava Bosne i Hercegovine.

Podršku organizaciji i prezentiranim Principima dao je i načelnik Tešnja gosp. Suad Huskić, kao i predstavnici kantonalnih i federalnih institucija.

Učesnici tribine prof.dr. Kasim Trnka (VKBI), mr.sc. Emir Zlatar (VKBI), fra Petar Matanović (HNV), Đuro Kesić (HNV), Zoran Jovanović (SGV) i Miro Lazović (Forum parlamentaraca BiH 1990) pojasnili su usaglašene Principe za izmjene Ustava BiH, prisutnim građanima, podrctavajući da su izmjene Ustava BiH međunarodno pravna obaveza naše države, koja proizilazi iz pravosnažnih presuda međunarodnih i sudova BiH.

Istaknuto je da krajnje vrijeme za evropsku Bosnu i Hercegovinu, državu punih ljudskih prava i sloboda, u kojoj će svi građani i narodi biti ravnopravni na cijelom teritoriju BiH.

Aktuelna situacija izazvana agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu, jasno je polarizirala i unutrašnje političke strukture koji provode političke agende susjednih država.

Sasvim je jasno da se uz podršku demokratskih evropskih i svjetskih lidera moraju suspendirati politički subjekti u BiH i oko BiH, kojima su strateški pravci djelovanja projektovani u Moskvi a koji kontinuirano destabiliziraju prostor Zapadnog Balkana.

Učesnici tribine najavili su skoro parafiranje Deklaracije čiji će potpisnici biti političke organizacije, organizacije civilnog društva, apelanti koji su dobili presude pred Evropskim sudom za ljudska prava i predstavnici akademske zajednice u BiH.

Zajedničkim dokumentom nudi se alternativa postojećem stanju koje je utemeljeno na etno-anacionalnim podjelama, i projektuje euro-atlanski put Bosne i Hercegovine, kao strateški pravac za miran demokratski razvoj našeg društva i domovine.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *