SDA neprincipijelnim ustupcima čuva koaliciju SDA – HDZ

SDP BiH
SDP BiH

SDP BiH Tešanj čvrsto brani interes Opće bolnice Tešanj, ali i Kantonalne bolnice u Zenici

Povodom upućenih Amandmana SDP BiH na Prijedlog Zakona o finansijskoj konsolidaciji i restruktuiranju javnih zdravstvenih ustanova (JZU) u FBiH u parlamentarnu proceduru PS Federacije BiH, Općinska organizacija SDP BiH Tešanj se u dobroj namjeri, štiteći interese i Opće i Kantonalne bolnice, oglasila Saopćenjem u kojem se osvrnula i na neprincipijelan, politički obojen prijedlog Vlade FBiH za preraspodjelu sredstava u svrhu rješavanja dugovanja i nelikvidnosti spomenutih ustanova.

Saopćenje OO SDP BiH Tešanj je, očekivano, kod većine dočekano s odobravanjem i uz podršku za korekciju Prijedloga s ciljem uvećavanja predviđenih sredstava za Kantonalnu bolnicu Zenica, a pogotovo za Opću bolnicu Tešanj. Logično od SDP BiH Tešanj, jer su svojevremeno svi SDP-ovi vijećnici, kao i kompletno rukovodstvo SDP BiH Tešanj bili i potpisnici Peticije da se upravljački mehanizam Opće bolnice Tešanj prebaci iz kompetencije ZDK na njenog „osnivača“- Općinu Tešanj.

Međutim, bilo je i onih koji su površno čitajući tekst, iz sebičnih političkih razloga, kritički i na nož dočekali stavove iznesene u navedenom Saopćenju, apriori braneći Prijedlog Vlade FBiH. Pa su nas tako pojedinci, opet politički motivirani, nazivali neinformisanim i nedovoljno upućenim po pitanju navedene problematike.

Baš nasuprot, mi smo se u Saopćenju i pozivali na prvobitni prijedlog Vlade FBiH u kojem Općoj bolnici Tešanj „određuje“ jedan milion KM, uz našu napomenu „da će Vlada FBiH unutar samih kantona vršiti minimalne preraspodjele predviđenih sredstava, i to tako da će od pojedinih kantonalnih bolnica jedan dio prebacivati i na opće bolnice unutar tog kantona.“ 

Pa je tako nešto kasnije Vlada FBiH iz sredstava KB Zenica dva miliona KM „prebacila“ Općoj bolnici Tešanj. E, baš u tom grmu leži zec !

Namjera SDP BiH, a i nas u Općinskoj organizaciji SDP BiH Tešanj, da se sredstva ne umanjuju poslovno odgovornim ustanovama kao što je to bila KB Zenica, nego baš onim neodgovornim i bahatim poput famozne Sveučilišne bolnice u Mostaru, kojoj je Vlada FBiH, bez jasno utvrđenih kriterija, dodijelila basnoslovnih 63 miliona KM?!

Ovdje se, očito je, radi o svojevrsnom dogovoru između SDA i HDZ partnera u vlasti. To su oni i pokazali kada su proglasili prekid zasjedanja Parlamenta FBiH, upravo u momentu kada se trebalo izjašnjavati o Prijedlogu navedenog zakona, a upitan je bio kapacitet vladajućih (SDA i HDZ) da isti mogu izglasati.

E, to nas u SDP BiH najviše boli, taj maćehinski odnos SDA spram zdravstvenih ustanova u kantonima gdje baš ona i obnaša vlast.

U nadi da smo ovaj put ispravno shvaćeni, ostajemo dosljedni u odbrani interesa OB Tešanj i KB Zenica.

Zajedno smo najjači!                   

                                                                                                                            

Komisija za informisanje
OO SDP BiH Tešanj

O OO SDP Tesanj