Reagovanje: Načelnik Općine Tešanj se ne smije kriti iza „nadležnosti“

Već godinama traje nastojanje građana općine Tešanj da nadležni organi Općine Tešanj, ali i drugih institucija, poduzmu aktivnosti kako bi se, napokon, uz stručni nadzor, otklonile sumnje da li je dim https://www.facebook.com/hilmija.sirbegovic/videos/257688659836802 koji svakodnevno izlazi iz tešanjske tvornice NAPREDAK, u naseljenom mjesto Kotlanice, štetan po zdravlje ljudi.

Prizori koji se dešavaju u navedenom naselju, a prouzrokovani su neodgovornim i nesavjesnim ponašanjem poslodavaca, ali i prešutnom saglašnošću vlasti, daleko su od slogana “Tešanj-sredina ekološke svijesti, čistoće i reda”, a dim iz tvornice izaziva veliku zabrinutost kod građana.

Tračak nade da će se nešto promjeniti, a dim zauvjek nestati, izazvao je poziv Načelnika Općine Tešanj gosp. Suada Huskića da: “građani prijave korupciju i nepravilnosti u javnom sektoru”. Vjerujući u čestite namjere Načelnika građani su na društvenim mrežama, koje mogu biti relevantan faktor da se poduzmu određene radnje od strane nadležnih institucija, ali i na razne adrese, prijavili ovu pojavu u Kotlanicama, ali do dana današnjeg rekacija je izostala, ali i obraćanje Načelnika Općine Tešanj javnosti, da se po ovom pitanju bilo šta poduzima.

Naprotiv, u svom odgovoru na vijećničko pitanje, vezano za ovu problematiku, Načlenik Općine Tešanj odgovara: “…utvrđeno je da se radi o inspekcijom nadzoru nad primjenom propisa koji uređuju oblast zaštite okoline…”, te da je poslao dopis Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove. Veoma je zanimljivo da je od odgovora Načelnika Općine Tešanj prošlo više od mjesec dana, i da se još uvijek ništa nije promjenilo po pitanju sumnjivog dima, baš kao što Načelnik Općine Tešanj nije našao za shodno da se javno oglasi i barem umiri i upozna građane o poduzetim radnjama.

Mi u Našoj strani Tešanj smo stava da se Načelnik Općine Tešanj ne smije kriti iza “nadležnosti”, napominjući ga na dio djelokruga Općine Tešanj, te da ga ništa ne spriječava da sam poduzme određene radnje kako bi se:

  • Poduzimale mjere za higjenu i zdravlje ljudi
  • Zaštitila čovjekova okolina, životinje i bilje
  • Prikupljao i odvozio čvrsti otpad
  • Poduzimale mjere na zaštiti i unaprjeđenju prirodnog okoliša

što jasno, između ostalog, definiše Statut Općine Tešanj.

Ovim putem pozivamo i Mjesne zajednice Tešanj i Raduša da poduzmu sve aktivnosti kako bi se okončao problem dima u Kotlanicama, podsjećajući ih da je, između ostalih, nadležnost mjesnih zajednica i zaštita i unapređenje čovjekove sredine.

U nadi da ćemo 22. april-Dan planete Zemlje dočekati sa pozitivnom informacijom, o gore navedenom slučaju, pozivamo građane općine Tešanj da se masovno odazovu na aktivnosti koje budu organizovane u povodo Dana planete Zemlje, te na taj način svi, zajedno, u pravom smilu, opravdamo slogan “Tešanj-sredina ekološke svijesti, čistoće i reda”.

Broj: 01-18/4-22
Datum, 19.4.2022. godine

Povjereništvo Naše stranke Tešanj

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *