Kako su nam uništili vene prirode, naše rijeke i potoke

Kroz Općinu Tešanj protiču dvije rijeke; Bosna i Usora, te nekoliko manjih rječica i potoka. Jedna od tih rječica je i Tešanjka koja protiče kroz MZ Tešanj, Bukva, Medakovo, Novo Selo i Tešanjka, sa naglaskom na industrijsku zonu Bukva-Tešanj.

U industrijskoj zoni Bukva egzistira veliki broj privrednih subjekata iz različitih sektora proizvodnje, a značajan broj subjekata svoje otpadne vode direktno usmjerava u pomenutu rječicu Tešanjku https://www.facebook.com/ernad.bekric/videos/330951595878860 .

S obzirom da se u naseljenom mjestu Tešanjka istoimena rječica ulijeva u rijeku Usoru, već, dugi niz godina se od strane savjesnih građana uočavaju velika zagađenja iste u određenim vremenskim intervalima, a što se posebno manifestuje kako očitim promjenama boje vode, tako i izrazito neugodnim mirisima koji kod stanovništva, cijelim njenim tokom, utiču na normalno funkcionisanje respiratornih funkcija, a indirektno stvara mogućnost i zagađenja vodoizvorišta u neposrednoj blizini.

Smatramo da je konačno vrijeme da se stane u kraj ovom bahatom i opasnom iživljavanju nad prirodom i zdravljem stanovništva, kako od strane nesavjesnih vlasnika privrednih subjekata, tako i od pasivne vlasti i kontrolnih organa.

Bosna i Hercegovina je potpisnica mnogobrojnih međunarodnih konvencija o zaštiti prirode i zdravlja stanovništva (Pariški sporazum, Sofijska deklaracije, Aarhuska konvencije i dr.), a koje su istovremeno obavezujuće i za lokalne nivoe vlasti, kao i privredne subjekte.

Lokalni nivoi vlasti dužni su da u svom korištenju dodjeljenih državnih ovlaštenja u punom kapacitetu poštuju sve propisane zakonske obaveze i da ni jednom privrednom subjektu ne dozvoljavaju da zbog proizvodnih procesa čine direktnu štetu kako prema okolini, tako i prema zdravlju stanovnika ovog područja.

Krajnje je vrijeme da se ovo uništavanje i zagađenje rječice Tešanjke zaustavi, i da se direktni počinioci pozovu na odgovornost.

U slučaju da se u periodu pred nama ponovo uoče evidentna zagađenja pristupit će se pokretanju zakonskih procedura za utvrđivanje odgovornosti kako nadležnih struktura, tako i direktnih izvršilaca.

Kako bi sačuvali ono što smo naslijedili od svojih predaka, i kako bi naše prirodne resurse ostavili našim nasljednicima, ukoliko se nadležni ogluše na pojavu zagađivanje rijeke Tešanjke, mi iz Naše stranke Tešanj smo spremni pokreuti kampanju prikupljanja potpisa za zaštitu rijeke Tešanjke!

Naša stranka Tešanj

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *