KNJIGA DOC. DR. ALMINE ALAGIĆ U IZDANJU CKO TEŠANJ

U izdanju Centra za kulturu i obrazovanje Tešanj upravo je objavljena knjiga Almine Alagić »Učenje istraživanjem u nastavi Moje okoline«. Ovo je 1. knjiga dr. Alagić, a 181. u izdavaštvu Centra.

Autorica je rođena 1971. godine u Tešnju. Na Filozofskom fakultetu u Tuzli 1996. diplomirala je razrednu nastavu, zvanje magistar metodike BHS jezika stekla je 2013, a doktorski studij završila je na Filozofskom fakultetu u Banjaluci. Doktorirala je pedagoške nauke 2019. (mentor dr. Refik Ćatić), a drugi doktorat, iz oblasti metodičkih nauka, odbranila je 2021. godine (mentorica dr. Dunja Anđić, profesorica na Univerzitetu u Rijeci). Sudjelovala je u radu niza stručnih seminara i konferencija, te objavila više naučnih i stručnih radova. Izbor u akademsko zvanje docent iz oblasti pedagogije dobiva 2019, a 2022. godine izbor u zvanje iz oblasti metodičkih nauka. Od 1997. do 1999. godine radila je u O.Š. “Novi Grad” u Tuzli kao nastavnik likovne kulture. U O.Š. “Huso Hodžić” u Tešnju bila je profesorica, potom i direktorica. Od 2016. do februara 2022. bila je direktorica Opće biblioteke u Tešnju, a sada je na dužnosti pomoćnice Načelnika Općine Tešanj za društvene djelatnosti i investicije. Dobitnica je državnog priznanja za volonterizam i rad sa mladima.

IZ RECENZIJA

Dr. Ruža Tomić: “Monografija dr. Almine Alagić predstavlja sintezu teorijskih saznanja i praktičnih iskustava autorice na tom putu i odraz je savremenih dostignuća u metodici, ali i u naukama koje se s njome graniče i uzajamno se pomažu pri rješavanju pitanja kojima se bave, odnosno problema koje izučavaju. […] Sve ovo je ponuđeno kako bi se nastavni rad u školi podigao na viši nivo, školsko učenje učinilo kvalitetnijim i lakšim, a ishod učenja trajnim vlasništvom pojedinca i društvene zajednice u cjelini.”

Dr. Dunja Anđić: “Poseban doprinos ovog istraživanja jest produbljivanje spoznaja o značaju istraživačkog rada učenika kao savremenog pristupa u nastavi i efektu istraživačkog rada u nastavi, na učenička obrazovna postignuća i opći razvoj učenika. […] U konačnici, rezultati ovog istraživanja mogu se primijeniti i imati širi društveni značaj koji će se ogledati u njihovom mogućem doprinosu u razvijanju obrazovnih makro- i mikro-politika, strategija, akcionih planova i reformi u kojima će istraživački rad imati značajnije mjesto u nastavnim procesima i znanstvenim istraživanjima.”

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *