9. maj – Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

9. maj
9. maj

9. maj – Dan pobjede nad fašizmom jedan je od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma u historiji čovječanstva, kada je slomljena kičma fašizmu i nacizmu, najvećim ideološkim prijetnjama koje su se pojavile u novijoj historiji. Drugi svjetski rat je najmračniji period u historiji čovječanstva, u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi. Obilježavajući taj datum, odajemo počast svim učesnicima antifašističke borbe, koji su svoje živote utkali u stvaranje boljeg, pravednijeg i tolerantnijeg čovječanstva.

9. maj je jedan od najznačajnijih datuma u historiji Europe pa se obilježava i kao Dan Evrope.

Bosna i Hercegovina koja je, u Drugom svjetskog ratu, podnijela, od svih dijelova bivše Jugoslavije, najveći teret antifašističke borbe, ne smije biti tolerantna na bilo kakva ispoljavanja fašističkih, nacističkih, šovinističkih i sličnih ideologija i djelovanja.

Antifašizam je jedan od temelja našeg kulturnog i historijskog  identiteta. Antifašistička borba velikim je slovima upisana i u historiju Bosne i Hercegovine čiji su građani  hrabro branili te temeljne ljudske i civilizacijske vrijednosti .

Činjenica da se u novijoj historiji BiH, 9. maj obilježava kao Dan zlatnih ljiljana i Dan logoraša  samo potvrđuje da 1945 godine jesu pobjeđeni neki fašistički režimi, ali ne i sam fašizam.  Zato je važna neprestana edukacija kako bismo bili u mogućnosti prepoznati i adekvatno odgovoriti na sve pojave fašizma, pogotovo onog prekrivenog, u današnjem društvu.

Dužni smo i danas na ovaj značajni datum odati počast svima onima koji su u toj borbi položili ono najvrednije – vlastite živote i upravo zbog njih mi nemamo pravo odustati u borbi protiv najvećeg neprijatelja čovječanstva – fašizma, jer oni koji zaborave vlastitu prošlost, ne mogu imati ni budućnost.

Građankama i građanima općine Tešanj, ali i svim antifašistima u BiH i svijetu želimo čestitati 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom sa

 

SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NARODU!

                                                     

                                                                                    Predsjednik OO SDP BiH Tešanj
                                                                                                    Senad S. Subašić

O OO SDP Tesanj