Općinska administracija nastavlja sa praksom ignorisanja i ne obilježavanja značajnih datuma i tekovina antifašizma

9. maj
9. maj

Jučer, 9. maja obilježili smo 78. godišnjicu od potpisivanja bezuslovne kapitulacije Njemačke, čime je na tlu Europe završen Drugi svijetski rat.

Drugi svjetski rat je najmračniji period u historiji čovječanstva, u kojem je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi. Obilježavajući taj datum, odajemo počast svim učesnicima antifašističke borbe, koji su svoje živote utkali u stvaranje boljeg, pravednijeg i tolerantnijeg čovječanstva.

9. maj je jedan od najznačajnijih datuma u historiji Europe pa se obilježava i kao Dan Evrope.

Poražavajuće je da su na prostoru Općine Tešanj, „europskog Tešnja“ kako ga često nazivaju u javnosti, ovaj datum polaganjem cvijeća na Partizansko spomen obilježje i ove ogodine obilježile samo delegacije OO SDP BiH Tešanj i UAF „ Josip Broz – TITO“ Tešanj.

Ove godine, ni iz JKP „ RAD“, koje inače održava Partizansko spomen groblje u Tešnju se nisu udostojili ni pokositi travu kako bi se moglo nesmetano prići spomen obilježju. 

Umjesto ignorisanja trebamo biti ponosni na doprinos tešanjskog kraja u NOR-u. Od samog početka rata na ovom prostoru su djelovali ilegalci koji su podržavali partizanski pokret i uspostavljali vezu sa partizanskim jedinicama.  Ovaj kraj je prema dostupnim podatcima dao oko 1800 Partizana, učesnika NOR-a od čega ih je 180 poginulo, te oko 200 civilnih žrtava rata. Ne smijemo zaboraviti da Tešanj ima i dva Narodna heroja.

Ovo nas obavezuje da čuvamo sjećanje na te ljude i njegujemo tekovine antifašizma, kao jedne od civilizacijskih i humanističkih vrijednosti.

 

                                                        Komisija za informisanje
OO SDP BiH Tešanj

O OO SDP Tesanj