Čestitka povodom 27. jula – Dana ustanka naroda BiH

Dan ustanka naroda BiH
Dan ustanka naroda BiH

27. jula 1941. godine – Dana ustanka naroda BiH. Na ovaj dan, te 1941, je u Drvaru i Bosaskom Grahovu započeo organizovani otpor građana i naroda BiH prema fašizmu u II Svjetskom ratu, a koji je veoma brzo dobio masovne razmjere i proširio se i na ostale dijelove BiH.

Ovaj značajan datum u historiji Bosne i Hercegovine nepravedno se danas zapostavlja.  Sve više se javljaju razni faslisifikatori  i revizionisti historije Bosne i Hercegovine i revolucionarnog opštenarodnog otpora  protiv tadašnjeg okupatora i domaćih izdajnika,

Vrijednosti koje simbolizira 27. juli i danas imaju svoje veliko značenje, jer nas podsjećaju na općenarodni, izvorni pokret svih naroda i narodnosti BiH, koji su zajedno. Prije 82 godine,  krenuli u borbu protiv fašizma i okupacije.

U okolnostima u kojima smo svjedoci povampirenja onih snaga u Bosni i Hercegovini i neposrednom susjedstvu, koje svim silama nastoje prekrojiti historiju minimizirajući ulogu antifašista, pokušavajući da afirmiraju najmračnije ideologije i njihove nosioce, pred sve antifašiste se postavlja imperativ aktivnijeg i snažnijeg očitovanja i suprotstavljanja revizionizmu.

Nameće se potreba da ponovo dignemo svoj glas, po uzoru na naše pretke, a oni su nam pokazali da je fašizam moguće pobijediti. Čak što više svojom borbom i žrtvama koje su podnijeli i nas su zadužili da nastavimo njihovim putem.

U ime Općinske organizacije SDP BiH Tešanj svim građanima naše Općine i Bosne i Hercegovine želim čestitati 27. juli – Dan ustanka naroda BiH.

SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NAROU!                                                                                                         

                                                      Predsjednik OO SDP BiH Tešanj
                                                             Senad S. Subašić

O OO SDP Tesanj