Sretan 25. novembar – Dan državnosti BiH

ZAVNOBiH
ZAVNOBiH

Povodom predstojećeg Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u ime OO SDP BiH Tešanj i u svoje lično ime, upućujem iskrene čestitke svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine, sa željom i nadom da ćemo zajedničkim zalaganjem, radom, međusobnim razumijevanjem i tolerancijom doprinijeti izgradnji ljepše i svjetlije budućnosti.

Prije tačno 80. godina, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBIH) se na svom Prvom zasjedanju u Mrkonjić-Gradu, 25. i 26. novembra 1943. konstituisalo kao najviše političko tijelo Narodnooslobodilačkog pokreta u BiH i izjasnilo za federativno uređenje državne zajednice naroda Jugoslavije.

Tom prilikom je izglasana i čuvena tačka 5 Rezolucije, u kojoj se precizira da narodi Bosne i Hercegovine “hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska, i hrvatska, bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba i Muslimana i Hrvata”,

I danas 80 godina kasnije i nspirisani demokratskim i antifašističkim vrijednostima ZAVNOBiH-a, poručujemo da smo istrajni u zaštiti i očuvanju jedine nam domovine, Bosne i Hercegovine.

 

                                                                 Predsjednik OOSDPBiH Tešanj
Senad S. Subašić

O OO SDP Tesanj