Nove knjige Huseina Galijaševića – prilog tešanjskoj historiji

Iz štampe su izašle dvije knjige Huseina Galijaševića, „Domovnice imamata Tešanj“ i „Tešanj kroz objektiv“. Izdavač je Smart TV Tešanj.

Knjiga „Domovnice imamata Tešanj“ sadrži prepis domovnica (matične knjige članova domaćinstava koje je vodio imam matičar) za immat Tešanj. Izvorne knjige (3 kom) su vlasništvo Medžlisa IZ Tešanj. U prvoj je upis počeo 1910. godine obuhvatio je:Abdipašin kvart, Gornju čaršiju, Tabake, Deljke i Ravne, Kerića Brdo, Guvna, a u druge dvije 1931 godine i obuhvata džemat kao u prvoj knjizi proširen na Bukvu, Medakovo, Osoje i Logobare. Pored popisa u knjizi su dati brojni podaci iz kojih se mogu izvlačiti zakljuci o: stagnaciji grada početkom XX stoljeća, podlogama za porodična genealoška istraživanja, privredi, obrazovanju, administartivnom uređenju. Izvučen je i spisak porodica koje su iselile iz Tešnja i pregled ličnosti i nihovih potomaka koje su po saznanju autora ostavile značajan trag u razvoju Tešnja. Format je B5. Obim 310 strana.

Knjiga „Tešanj kroz objektiv“ prikazuje grad sa njegovim ulicama preko fotografija snimljenih od 1892. godine naovamo. U knjizi se nalazi 260 fotografija od čega 220 starih. Razvrstavajući fotogarfije po ulicama, autor ih prati odgovarajućim tekstom opisujući zgrade, vlasnike i druge zanimljivosti kroz vrijeme. Naime pišući „Tešanjski dnevnik“ autor je prikupljao stare fotografije iz kućnih albuma građana Tešnja i objavio ih oko 650 od čega grada preko 70. U međuvremenu došao je u posjed i nekoliko novih neobjavljenih fotografija, pa ih knjiga objedinjuje na jednom mjestu. Cilj publikacije je da doprinese histografiji grada Tešnja. Format B5 Obim 196 strana

O Tesanj Net