Izvršavanje strategije razvoja Općine Tešanj: Ključne neusklađenosti i izazovi

Zvanična vizija Općine Tešanj glasi: “Tešanj, sredina ekološke svijesti, inovativne poduzetnosti i društvene etike.” Ova vizija jasno odražava ambicije općine da postane primjer održivog razvoja, inovacija i društvene odgovornosti. Međutim, u usporedbi s dokumentom okvirnog budžeta za period 2025-2027., postoje značajne neusklađenosti koje bi mogle predstavljati prepreku za potpunu realizaciju ove ambiciozne vizije.

Ključne neusklađenosti između budžeta i razvojne strategije

Dok okvirni budžet Općine Tešanj dijeli neke zajedničke osnove sa strategijom razvoja, identificirani su ključni problemi u pogledu usklađenosti ciljeva i alokacije sredstava.

1. Nedovoljna zastupljenost inovativnog poduzetništva

Jedan od ključnih ciljeva strategije razvoja je postizanje statusa “središta inovativnog poduzetništva”. Međutim, budžet ne predviđa konkretne linije finansiranja za inovativne poduhvate, posebno u tehnološkom sektoru. Podrška startupima, istraživanju i razvoju, kao i projektima iz oblasti visokih tehnologija gotovo da je zanemarena. Bez dodatne podrške za ova područja, Tešanj će teško postati prepoznatljiv kao lider inovacija.

2. Nedovoljan naglasak na programima podizanja ekološke svijesti

Razvojna strategija teži stvaranju zajednice koja je visoko ekološki svjesna, ali budžet se većinom fokusira na tradicionalne infrastrukturne projekte kao što je upravljanje otpadnim vodama. Nedostatak sredstava za obrazovne programe i kampanje koje promovišu ekološku odgovornost čini ovu komponentu razvoja neadekvatnom.

3. Ograničeno ulaganje u obnovljivu energiju i održivost

Strategija razvoja promoviše modernizaciju u skladu sa konceptom održivog razvoja, ali budžet ne reflektira tu posvećenost. Iako su solarni paneli planirani za bolnicu, nema većih investicija u obnovljive izvore energije ili energetski efikasne projekte koji bi osigurali dugoročnu održivost.

4. Nedostatak jasnih budžetskih linija za strateške ciljeve

Transparentnost i odgovornost su ključne za uspješnu realizaciju bilo koje strategije. Međutim, budžet ne nudi jasne linije koje bi direktno odgovarale specifičnim strateškim ciljevima. To otežava praćenje napretka i nivoa finansijske posvećenosti postizanju svakog cilja.

Zaključak

Nedostatak transparentnosti u godišnjem izvršenju budžeta predstavlja ključni izazov za praćenje napretka. Bez uspostavljanja metoda praćenja izvršenja planova, lokalna uprava nije odgovorna za postizanje strateških ciljeva, što otvara prostor za neefikasno trošenje resursa i propuštanje prilika za dugoročni napredak općine.

Za uspješnu realizaciju dugoročne vizije Tešnja, koja uključuje jačanje ekološke svijesti, inovativnog poduzetništva i društvene etike, potrebna je snažnija usklađenost budžeta s razvojnim ciljevima, transparentnost u alokaciji sredstava i fokus na inovacije i održivost.

 

Faruk Garić

O Tesanj Net