Premijer Plevljak na obilježavanju slave hrama Sv. Prokopija u Visokom

Premijer Plevljak na obilježavanju slave hrama Sv. Prokopija u Visokom

U hramu Svetog Prokopija u Visokom obilježena je krsna slava. Služena je liturgija, a potom su vjernici sa sveštenicima obavili i svetu litiju oko hrama. Liturgiju je predvodio otac Dragomir Ubiparipović, a kumovi ovogodišnje slave bili su Milivoj Čavarkapa iz Sarajeva i Željko Cvijanović iz Busovače.

– Već 155 godina na istom mjestu obilježava se hramovna slava i to je prilika da se, na jednom mjestu, okupe pravoslavni vjernici, ne samo iz Visokog, nego i drugih gradova i država, gdje Visočani trenutno žive, kazao je jerej Marko Maleš.

Sveštenici, kumovi i vjernici srdačno su dočekali premijera Plevljaka, u pratnji Dalibora Tomičića, predsjedavajućeg Općinskog vijeća Visoko. Kratko su razgovarali o infrastrukturnom stanju pravoslavne crkve i popratnih objekata. U svojoj dugoj historiji crkva je više puta obnavljana, a posljednji put, prije četrnaest godina, obnovu fasade je finansirala Grčka pravoslavna crkva.

– Život je jači od svega. Nekad nas vodi putem kojim mi ne želimo ići, a onda nas vrati na puteve na kojima želimo biti i koji su dobri za sve nas. Bosna i Hercegovina je jedan fini ćilim satkan od puno raznolikosti, ne različitosti, i to je jedno veoma specifično bogatstvo. Mi Bosanci i Hercegovci smo najbolji kada smo dio tog ćilima, istakao je premijer Plevljak, na proslavi hramove slave u Visokom.

Pravoslavna crkva Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom izgrađena je 1857. i jedna je od najstarijih crkava u BiH. Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, od 8. marta 2004., nalazi se na listi nacionalnih spomenika BiH.

 

Pres služba ZDK

O Tesanj Net