CERK: Pasoš kompetencija

cerk-pasos-kompetencija

 

Tokom redovnog školovanja, postepeno učimo i dobijamo znanja, koja su predviđena nastavnim planom i programom, ali za koja se često pitamo, da li će nam i kada trebati u životu, ili na radnom mjestu. Kada okončamo formalno obrazovanje, dobijamo verifikaciju stečenih znanja, kroz diplome, svjedočanstva i slične potvrde. Međutim, u današnje vrijeme, često se može čuti da znanja dobijena tokom redovnog školovanja se u maloj mjeri koriste na radnom mjestu. U radnoj svakodnevnici potrebno nam je više od pukog stručnog znanja, potrebna nam je i ”kompetencija” da naše stručno znanje prikladno primjenjujemo. Takozvane ključne kompetencije, poput timskih sposobnosti i sposobnosti učenja, kreativnosti, sposobnosti prilagođavanja i otpornosti na stres, često stičemo usput i nesvjesno u radnoj svakodnevnici ili u slobodnom vremenu.

S druge strane, čovjek svakodnevno uči i stiče određena znanja i vještine, za koje nema ili ne može dobiti važeću diplomu, certifikat ili potvrdu. Na primjer, volontirali ste u nekoj organizaciji, učestvovali na nekim seminarima, obukama, konferencijama, bavili se humanitarnim radom, bili politički angažovani ili se bavili sportom . Vjerovatno niste ni razmišljali koliko ste znanja, vještina i kompetencija stekli u tom periodu. Mogućnost da sve to spojite u jedan dokument, daje vam PASOŠ kompetencija.

Centar za razvoj karijere mladih (CERK), uvodi PASOŠ kompetencija kao novu uslugu u svoj rad i djelovanje kao vid Karijernog savjetovanja mlade do 35 godina, ali i stariju populaciju, koje predstavlja Vaš kvalifikacijski okvir, nadogradnju Vaše biografije i preduslov za kvalitetno i efikasno planiranje Vaše karijere.

KOMPETENCIJA? Sposobnost djelotvorne upotrebe iskustava, znanja i kvalifikacija!

ŽELIŠ OTKRITI SAMOG SEBE?
ŽELIŠ OTKRITI SVOJE MOGUĆNOSTI?
ŽELIŠ STEĆI JASAN UVID U SVOJE SPOSOBNOSTI?
ŽELIŠ ZNATI ŠTA NAJBOLJE RADIŠ?
ŽELIŠ UPOZNATI SVOJE KVALITETE I ISKORISTITI IH NA NAJBOLJI MOGUĆI NAČIN?

USUDI SE: Popuni svoj PASOŠ kompetencija? Jer ti možeš više nego što znaš!

PASOŠ kompetencija je instrument koji služi za sistematsku analizu, identifikaciju i dokumentiranje Vaših sposobnosti, znanja i kompetencija koje ste stekli kroz Vaš životni i poslovni put. Tako nastaje Vaš lični profil koji Vam pomaže prilikom poslovne orijentacije, prilikom predstojeće promjene zanimanja ili radnog mjesta, prilikom pripremanja razgovora sa poslodavcima ili razgovora o svom učinku, prilikom aktivnog traženja posla, ali i prilikom formuliranja Vaših ličnih ciljeva i izrade plana za dodatno usavršavanje.

Inače, ovaj instrument uveden je i u Bosnu i Hrecegovinu, zahvaljujujući projektu ”Podrška obrazovanju odraslih”, Njemačke organizacije – GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit). Bosanskohercegovački PASOŠ kompetencija je adaptirana verzija njemačkog ProfilPASS-a (Pasoša profila), koji je razvijen od strane Njemačkog instituta za obrazovanje odraslih (DIE) i Instituta za razvojno planiranje i strukturno istraživanje (IES). O vrijednosti i priznatosti ovog instrumenta, dovoljno govori činjenica, da menadžmenti vodećih kompanija u Njemačkoj, svoje zaposlenike biraju na osnovu kompetencija navedenih u PASOŠu kompetencija, te da njihovi radnici imaju popunjen PASOŠ kompetencija.

Rad sa PASOŠEM kompetencija se temelji na dva stuba:

• MAPA PASOŠ KOMPETENCIJA (”lični dokument” koji nudi strukturiranu zbirku materijala, koji služe za promatranje Vaših dosadašnjih poslovnih i životnih iskustava) i
• PROFESIONALNI SAVJETNIK/CA ZA RAD SA PASOŠEM KOMPETENCIJA (”stručna podrška” tokom popunjavanja PASOŠa kompetencija koja Vas prati na putu otkrivanja Vaših sposobnosti, vještina i kompetencija).

Proces Savjetovanja tokom popunjavanja PASOŠa kompetencija, se bazira na radu sa Savjetnikom za rad sa PASOŠem kompetencija, koji će Vam pomoći da brže, lakše i jednostavnije popunite svoj PASOŠ kompetencija i podijeljen je u 4 faze.

1. IDENTIFIKACIJA

Ova faza podrazumijeva (samo)analizu Vaših životnih i poslovnih polja djelovanja kroz 8 oblasti i to: školovanje, dodatno usavršavanje, poslovni život i praksa, zatim kućanstvo i porodica, hobiji i interesi, služenje vojnog roka i civilno služenje vojnog roka, politički i socijalni angažman te posebne životne situacije.

Analiza obuhvata imenovanje svih ključnih i relevantnih aktivnosti za svaku pojedinačnu oblast djelovanja, zatim opis djelovanja za svaku imenovanu aktivnost te identifikacija i preciziranje sposobnosti, vještina i kompetencija koje ste stekli kroz imenovane aktivnosti, bazirane na opisima djelovanja.

2. VREDNOVANJE

U drugoj fazi procijenjujete Vaše identifikovane i precizirane sposobnosti, određujete im nivo i ocijenjujete kroz 4 nivoa vrednovanja i to, A, B, C1 i C2.

A: Koristiti sposobnosti uz pomoć neke druge osobe ili uz pomoć pisane upute,
B: Koristiti sposobnosti bez pomoći druge osobe ili pisane upute, znači samostalno,
C1: Koristiti sposobnosti samostalno, ali i u drugim okolnostima,
C2: Koristiti sposobnosti samostalno, u drugim okolnostima i drugima pokazati i objasniti.

Nakon toga, ova faza podrazumijeva i to da za svaku preciziranu i vrednovanu sposobnost, definišete druge okolnosti u kojima možete primjeniti te iste sposobnosti.

3. BILANSIRANJE

U fazi bilansiranja razvrstavate precizirane i vrednovane sposobnosti po nivoima dobijajući jasan pregled koji će između ostalog pomoći Vam da ustanovite sposobnosti koje uvijek iznova koristite, i koje u principu predstavljaju kompetencije koje imaju izuzetno široku oblast primjene. Otkriti ćete šta posebno rado činite, šta možete dobro uraditi i gdje se možda želite poboljšati.

4. PLANIRANJE KARIJERE

Sada kada znate Vaše kompetencije i posebne kvalitete u fazi planiranja karijere koje predstavlja definisanje Vaših ciljeva i budućih koraka, te izradu plana za razvoj Vaše karijere, postavlja se pitanje kako ćete se odnositi prema ovim saznanjima i kako ih možete koristiti. U ovoj fazi kreirate ”dogovor sa samim sobom” i definišete korake koji će pozitivno uticati na razvoj Vaše karijere.

Osim već svega iznad navedenog PASOŠ kompetencija Vam daje i smjernice kako pripremiti i odložiti (arhivirati) dokumentaciju za prijavu na konkurs za posao i kako se pripremiti za intervju sa poslodavcem. PASOŠ kompetencija na taj način postaje i Vaše mjesto za odlaganje i sortiranje Vaših diploma, certifikata te potvrda i dokaza o različitim angažmanima (ugovori i slično).

KONTAKTIRAJTE NAŠEG SAVJETNIKA ZA RAD SA PASOŠEM KOMPETENCIJA, ZAKAŽITE TERMIN ZA INFORMISANJE I KRENITE NA JEDINSTVENO PUTOVANJE DOSVOJEG”JA”!

T: 032 664 114
GSM: 062 589 929 (Savjetnik)
E: [email protected]

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *